Connect with us

Vakantie & Toerisme

Hoe weet ik welke taxi betrouwbaar is?

Iedereen neemt wel eens een taxi. Wanneer je bijvoorbeeld bent gaan stappen en je hebt te veel gedronken om veilig naar huis te rijden. Of je hebt een vervoer nodig naar Schiphol omdat je lekker op vakantie gaat. Maar hoe weet je welke betrouwbaar is en op een legale manier werkt. Je wilt tenslotte niet voor verrassingen komen te staan als er aan het einde van je rit om een enorme bedrag wordt gevraagd als vergoeding. Daarnaast wil de overheid ook de eerlijke ondernemers beschermen tegen dit soort praktijken. Als je van te voren wilt boeken kun je makkelijk op de website controleren of het betrouwbaar is. Maar op straat eentje aanhouden is vaak een andere verhaal. Gelukkig hebben wij een aantal punten waarop je kan letten voordat je in een taxi Delft stapt en naar bijvoorbeeld Schiphol wilt reizen.

Op welken punten moet je letten

Blauwe kenteken

Het eerste waarop je moet letten is of de auto een blauwe kentekenplaat heeft, dat is namelijk een geregistreerde taxivoertuig. Heeft de auto een geel kentekenbord dan betekend dat hij er geen vergunning voor heeft.

Zichtbaar taxi tarieven

Elke taxi moet duidelijk zichtbaar hebben wat zijn tarieven zijn. Dit zijn ook de prijzen waaraan ze moeten houden. De prijzen moeten zichtbaar zijn aan de buitenkant van de taxi maar ook aan de binnenkant. Op deze prijskaart moet ook de bedrijfsgegevens van de taxi-onderneming zichtbaar zijn. Dit houdt ook niet dat de prijzen niet mag afwijken van de gegevens die zijn vermeld op de tarievenkaart. Mocht dit wel gebeuren dan dien je een aanklacht in te dienen.

Chauffeurskaart

Elke erkende taxichauffeur moet eerst een examen afleggen om in een taxi te mogen rijden. Wanneer ze zijn geslaagd voor deze examen krijgen ze chauffeurskaart met een pasfoto. Deze kaart moet altijd in de boordcomputer van zijn taxi aanwezig zijn. Zo niet vraag er dan naar. Deze kaarten zijn namelijk verplicht door de overheid om oplichting te voorkomen.

Boordcomputer

In elke auto moet verplicht een boordcomputer aanwezig zijn. Dit systeem registreert namelijk alle ritten en werktijden van de chauffeur. Op deze boordcomputer worden ook de taximeter bij gehouden wanneer er een rit komt op het aantal kilometers wat moet worden gereden. Na elke rit moet de chauffeur je een bon kunnen geven met daarop de gegevens van de rit.

Advertisement