Connect with us

Sport & Recreatie

Wat is er speciaal aan golfschoenen?

Waarom een speciale golfschoen voor de golfbaan?

Nagenoeg iedere sport vraagt om een speciale functie van de schoen. Zo ook de golfsport. Een standaard rondje van 18 holes is al snel tussen de 4 en 5 kilometer lopen, dus comfortabel is een eerste vereiste. Daarnaast moet de schoen stabiliteit en grip geven tijdens de slag. Daarvoor zijn golfschoenen ook uitgevoerd met spikes. En de schoenen dienen daarbij waterdicht te zijn want vaak loop je door nat gras in de ochtend of komt er zo´n onverwachte regenbui.
Er worden dus veel eisen gesteld aan een goede golfschoen. Golfschoenen voor de heren maar zeker ook golfschoenen voor dames waarbij stijlvol en modieus ook een belangrijke rol speelt.

Comfortabel

Golfbanen zijn veelal gesitueerd op locaties met (natuurlijke) hellingen en waterpartijen. Tijdens een golfrondje van 18 holes loopt een golfer tussen de 4 en 5 kilometer op geaccentueerd terrein. Daarbij moet ook de golfset worden meegenomen. Een golftas met toebehoren weegt al snel tussen de 7,5 en 20 kilogram. De golfer heeft dan ook de mogelijkheid om de golfset rijdend te transporten op een golftrolley of, nog luxer, een golfbuggy. Golfers die zelfs hun golftas dragen belasten hun voeten uiteraard veel intensiever.
De golfschoen moet dus niet alleen over een behoorlijke afstand comfortabel zitten zeker gezien het dragen van een last en het nemen van hoogteverschillen. Een niet goed passende schoen zal dus al snel tot vermoeidheid en blaren leiden.

Stabiliteit en grip

Voor het innemen van de stand voor een slag met de golfclub moet de grip op de baan optimaal zijn. Een verschuiving van de voet tijdens de swing kan een ongewenst gevolg hebben voor de richting en afstand van de golfbal. Daarom is een stabiele positie van de voeten uiterst belangrijk. Daarbij moet wel een draai met de schoen tijdens de swing gemaakt kan worden (de rechtervoet voor rechtshandige speler en de linkervoet bij linkshandige golfspelers).
Voor een optimale grip zijn golfschoenen voorzien van speciale spikes, groeven en noppen. Zool van een golfschoenIeder zichzelf respecterend merk dat golfschoenen produceert heeft hiervoor een eigen innovatieve zool met bijpassende spikes ontwikkeld. Er is dan ook een grote diversiteit aan golfschoenen en zolen.
Meest overzichtelijk zijn nog de vervangbare spikes die onder de golfschoenen geplaatst zijn. Champ golfspikes en Softspikes spikes voor golfschoenen zijn wereldwijd de meest toegepaste merken voor golfspikes.
Regelmatig vervangen van de spikes zorgt niet alleen voor grip op de golfbaan maar voorkomen ook slijtage van de zool waardoor de golfschoen langer mee gaat.

Waterdicht

Voor het lopen in het vaak natte gras in de ochtend moeten de schoenen uiteraard waterdicht zijn. Spelen met doorweekte voeten komt het speelplezier zeker niet ten goede en zullen de prestaties zeker niet verbeteren. Water van buitenaf moet dus geweerd worden maar de schoenen moeten wel transpiratievocht kunnen afvoeren. Golfschoenen zijn daarom uitgerust met speciaal hiervoor ontwikkelde technieken zoals Goretex en membranen.
De naden worden zorgvuldig gestikt en afgedicht en de zool loopt vaak iets door naar het bovenwerk.

Onderhoud van golfschoenen

Enkele belangrijke aandachtspunten voor langdurig plezier van uw golfschoenen

Aantrekken van (golf)schoenen
  • Maak voldoende ruimte om de instap van uw schoenen mogelijk te maken. Gebruik hiervoor eventueel een schoenlepel om het binnenwerk te ontzien.
  • De sluitingen, veters of klittenband, goed vastmaken zodat uw voet stevig in de schoen zit. Als de schoen te los zit staat u minder stabiel en kan dit zelfs tot blaren leiden.
Na gebruik

Voorbeeld golfschoenentas

  • Schoenen altijd reinigen. Zand en gras kunnen met een luchtspuit worden schoongespoten. Het bovenwerk met een vochtige doek afnemen.
  • De schoenen niet drogen bij een warmtebron of in direct zonlicht.
  • Houdt de schoenen in vorm door bijvoorbeeld krantenpapier in de schoen te plaatsen. Of beter, gebruik te maken van schoenspanners.
  • Bewaar uw golfschoenen in een schoenen- of kofferbakopbergtas. Deze hebben een beluchting waardoor uw schoenen in het juiste tempo drogen.
  • De lederen delen van uw schoenen moeten regelmatig behandeld worden met een daarvoor geschikte schoencrème. De schoenen moeten hiervoor uiteraard wel schoon en droog zijn.
  • Indien u dagelijks een golfrondje loopt wordt geadviseerd om meerdere paren te gebruiken. Golfschoenen hebben ongeveer een dag nodig om weer te herstellen.
  • Vervang verwisselbare spikes bijtijds. Dit voorkomt overmatige slijtage van eventuele andere gripelementen onder uw schoenen en zorgt er voor dat u altijd optimale grip hebt op de baan.

Let op: De garantie die door fabrikanten gegeven wordt vervalt indien de golfschoenen niet goed onderhouden blijken te zijn.

Advertisement