Connect with us

Sport & Recreatie

Barça shirt eert één van de grootste successen van Cruijff

Het splinter nieuwe shirt van Barcelona valt meteen op. Niet alleen wordt er afgestapt van de horizontale indeling, ook doet het shirt denken aan een eerder shirt. Een shirt dat werd gedragen tijdens het seizoen waarin de Catalaanse voetbalclub voor de eerste keer de Europacup wisten te pakken. Op dat moment was de club namelijk nog lang niet zo succesvol als dat het vandaag de dag is. Lang moest het in de schaduw staan van aartsrivaal Real Madrid. Maar vanaf dat seizoen heeft het succes van de club ongekende vormen aangenomen. Talloze prijzen en 25 seizoen later eerst de club daarom dat onvergetelijke seizoen.

Het begin van een nieuw tijdperk

Het is in 1992 de eerste keer dat Barça de Europacup I pakt, de voorganger van de huidige Champions League. Tot dat moment is het de grootste internationale prijs voor de club. Wel werd de Europacup II al drie keer in de wacht gesleept. Maar nog nooit werd er een prijze van deze omvang gepakt. Niet veel later zou de Europese Supercup volgen. In datzelfde seizoen wordt de club ook kampioen van de Primera División. Vanaf 1992 slaagt de club erin om nog eens 13 keer de ‘Liga’ te winnen. Ook volgen nog vier nieuwe Champions League-titels, waarvan de laatste in 2015 was. Het succes van de club neemt ongekende vormen aan. Successen die teruggaan tot dat seizoen in 1992.

Een eerbetoon aan 1991/1992

In 2016/2017, 25 jaar na het startmoment van deze bloeiperiode besluit de club te komen met een eerbetoon aan dat seizoen. En wel in een bijzonder shirt dat in grote lijnen overeenkomt met het exemplaar uit 1991/1992. Zo bestaan de verticale banen uit dunnere lijntjes en doet ook de kraag denken aan de kraag uit dat seizoen. Het moet de voetballers inspireren tot meer succes. Zou het dit seizoen dan weer? Na 25 jaar.

Advertisement