Connect with us

Kunst & Cultuur

Het Museum van de Twintigste Eeuw: Een Feest der Herkenning

Niet eerder veranderde er in één eeuw zoveel als in de twintigste eeuw! Een eeuw die iedereen meer vrije tijd bezorgde, een ieder mobieler maakte, een eeuw die ons over de hele wereld liet communiceren en onze samenleving drastisch veranderde. En wat is er heerlijker dan even terug te gaan in de tijd waarin je kind was. In het Museum van de Twintigste Eeuw komt het jeugdsentiment weer helemaal boven!
Nostalgie en jeugdsentiment
Het Museum van de Twintigste Eeuw is een nostalgisch museum, waar je je waant in de vorige eeuw. Oude interieurs en duizenden voorwerpen brengen het jeugdsentiment helemaal boven!  Die oude woonkamer doet denken aan de kamer van oma. Met dit speelgoed speelde ik vroeger ook en die radio stond bij ons thuis! Prachtige opstellingen maken een bezoek tot een waar Feest der Herkenning. Wandel in een oud winkelstraatje, ga weer eens in de schoolklas van vroeger zitten, of bekijk oude televisiefragmenten uit je jeugd.
Leuk voor het hele gezin!
Jong en oud herkent zaken in dit museum. Voor de één is dat het constructiespeelgoed Meccano, voor de ander de oranje emaillen potten en pannen. De eerste spelcomputer met Pong, of de oude videorecorder met pianotoetsen. Het interieur van de Grutterswinkel of juist van de Fourniturenzaak. Naast de vaste collectie zijn er ook altijd wisselende tentoonstellingen, die heel vaak ook voor kinderen erg leuk zijn. Op dit moment is er bijvoorbeeld de tentoonstelling ’60 jaar Gouden Boekjes’ te zien. Kinderen leven zich helemaal uit en kunnen spelen, zich verkleden, knutselen en zich heerlijk laten voorlezen uit de bekende boekjes met de gouden ruggetjes en de prachtige illustraties. Andere actuele tentoonstellingen zijn ‘Robots & Space Toys’, over het nostalgische speelgoed uit de tijd dat ruimtevaart nog volop tot de verbeelding sprak. ‘De vrouw in de twintigste eeuw’ laat de specifieke ontwikkelingen voor de vrouw en haar positie binnen het gezin en de maatschappij zien.
Gevangenis op historisch eiland
Het museum is gevestigd in een prachtige locatie; een oude gevangenis op het Oostereiland, vlakbij de mooie haven van Hoorn. Het Oostereiland is oorspronkelijk aangelegd voor de vloot van de VOC, lang voordat het een gevangenis werd. Inmiddels is het Oostereiland een toeristisch punt waar o.a. een cinema, hotel en een oude botterloods en een toeristisch informatiepunt is gevestigd. Het museum heeft een ruime MuseumShop, met de meest fantastische, nostalgische cadeau-artikelen, een ruimte voor de Educatieve Dienst waar o.a. schoolklassen ontvangen kunnen worden, een voor publiek gesloten Depot en een Open Depot waar het publiek zelf kan zien wat er zoal wordt verzameld en beheerd. Er zijn vier zalen waar wisselexposities getoond worden en zes zalen waar de vaste collectie te zien is.
Dagje Hoorn
Een bezoek aan het Museum van de Twintigste Eeuw moet je echt combineren met een dagje Hoorn.  Hoorn heeft een rijk verleden. De sporen van de VOC zijn overal in de stad terug te vinden. Van historische gebouwen, monumentale gevels, oude pakhuizen en koopmanswoningen tot en met een groot deel van het stratenpatroon uit die tijd. Of het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen, stichter van Batavia en de eerste gouverneur-generaal van de voormalige Nederlandse bezittingen in Indië. U vindt het standbeeld van de beroemdste inwoner van Hoorn op het Roode Steen in het centrum van de stad. Maar Hoorn heeft zoveel meer dan de sporen uit het verleden. Leuke restaurantjes en terrasjes, de gezellige havens met de vissersboten en de plezierjachten, kaaspakhuizen, musea, markten, bijzondere wandeltochten, het stoomtreintje naar Medemblik. Het is bijna teveel om op te noemen. Kijk voor meer informatie op www.museumhoorn.nl.
Meer informatie
Het adres is Krententuin 24 (Oostereiland), 1621 DG  Hoorn. Voor meer informatie kijkt u op www.museumhoorn.nl of belt u met 0229-214001. Openingstijden: Maandag t/m vrijdag 10-17 uur, zaterdag en zondag 12-17 uur. Wij zijn gesloten op 1e Kerstdag, Nieuwjaarsdag en Koninginnedag. Op 2e Kerstdag, 1e en 2e Pinksterdag, 1e en 2e Paasdag en Hemelvaartsdag zijn wij wel geopend, maar vanaf 12 uur!

Advertisement