Connect with us

Kunst & Cultuur

Expositie familie Bax in De Schierstins

Jarenlang bezocht Jan Adriaan Bax (1909-2008) zijn zoon in Friesland. Hij ging er op uit om dorps- en stadsgezichten in vooral Dongeradeel en Dantumadiel te schilderen. Het resultaat van deze uitstapjes is van 1 september t/m 13 oktober te zien in De Schierstins te Feanwâlden.
Jan Bax was een natuurtalent, wat blijkbaar ook in de genen van zijn kinderen zit. Zoon Govert Bax uit Damwâld (1940) schildert eveneens en dochter Heleen Nieuwenhuis-Bax uit Twello (1946) maakt beelden van steen. Ook van de kinderen zijn werken te zien op deze tentoonstelling. Govert Bax is meestal donderdagmiddags aanwezig om een toelichting te geven.
Het verhaal van Jan Bax is bijzonder. Hij is opgegroeid in de Haarlemmermeer, waar hij tot zijn 36e landarbeider was. In de oorlog kwam hij in contact met een drukkerij in Nieuw Vennep, die illegaal drukwerk maakte. Het talent van Bax sr. viel kennelijk op. Hij kon er na de oorlog meteen aan de slag als tekenaar. Hij was bijzonder succesvol met prijskranten voor firma’s uit de Bollenstreek en handleidingen voor landbouwwerktuigen. De opengewerkte tekeningen van machines waren onovertroffen. Zijn werk ging de hele wereld door. Het hoge werktempo werd thuis voortgezet. Afleiding vond hij in het wandelen door de Zilker duinen, lezen,vioolspel en tekenen en aqualleren. Sterker, dat laatste was een levensbehoefte van hem.
Tijdens vakanties en uitstapjes naar zijn zoon in Damwâld en zijn dochter in Twello ging Jan Bax erop uit met de fiets en zijn kunstenaarsgereedschap. En zo legde hij talloze schilderachtige plekken in Dokkum en elders in noordoost Friesland vast. Duidelijk is dat Bax schilderde en tekende met gevoel voor natuur, spanning, kleur en compositie.
Zoon Govert vergezelde hem in zijn jonge jaren en vond in hetzelfde genre een tegenhanger voor zijn dagelijks werk als technisch tekenaar. De laatste jaren krijgt hij les van beeldend kunstenaar Aafke Holman en maakte hij onder andere abstract schilderwerk. Dochter Heleen Nieuwenhuis-Bax is een bekend kerkorganist in Twello en omgeving. Zij zocht haar neiging tot scheppen in het maken van beelden van onder andere albast en kobaltsteen.
De Schierstins is dinsdags t/m zondags geopend van 13.30-17.00 uur, behalve tijdens huwelijksvoltrekkingen op vrijdag 6 september (tot 14.30 u. gesloten) en vrijdag 13 september (15.00-16.30 u. gesloten). Behalve de expositie van de familie Bax is ook de tentoonstelling over kerken en kloosters, staten en stinzen, stinzenplanten en Theun de Vries te bezichtigen.

Atelier SintSebastiaan

Kunst & Cultuur

Advertisement