Connect with us

Kunst & Cultuur

De kunst van Typografie

Wat is Typografie?

Typografie is een term die niet altijd door iedereen op een correcte manier wordt gebruikt. Het woord komt officieel uit de Griekse taal, waarin het de vorm van het schrijven betekende. Vandaag de dag zien we typografie als de kunst van het vormgeven. Hoewel typografie als kunstvorm kan worden gezien, kan het ook een doeleinde hebben voor zakelijke en functionele richtingen.

De Typograaf

Een typograaf houdt zich bezig met de tekstuele vormgeving waardoor het doel van de inhoud van een bepaalde tekst zo goed mogelijk naar voren wordt gebracht. Een typograaf kan zoals gezegd ook werken met meer commerciële doeleinden waarbij de nadrukt wordt gelegd op stijl en opvallendheid. Een reclame poster of reclamebord moet in het oog springen en direct opvallen. Hierbij is het ook van belang dat de inhoud goed en snel te lezen is.

Het werk van de typograaf

Een typograaf moet zeer secuur te werk gaan en let hierbij op de kleinste details. Je kan bijvoorbeeld denken aan zetbreedte, interlinie, lettergroten, lettertype, marges in en rond het tekstblok, en regelafstand. Al deze kleine details spelen een grote rol bij het werk van de typograaf. Als typograaf kun je bijvoorbeeld gaan werken bij een drukkerij.
Lijkt het je leuk om een kleine introductie te krijgen in het werk van een typograaf en de geschiedenis van de typografie, dan is het zeker een aanrader om eens te kijken naar een leuke cursus typografie. Edo Lucas werk al jaren bij de drukkerij van zijn opa en kan je nog veel meer over dit vak vertellen. Tijdens zo’n cursus leer je om te gaan met computerprogramma’s welke worden gebruikt door professionele grafische vormgevers. Door zo’n cursus te volgens zul je meer inzicht krijgen in de praktische kant, maar ook de typografie als kunstvorm.

Advertisement