Connect with us

Huis & Tuin

Welke materialen zagen met decoupeerzaag?

Een vraag die veel klussers stellen, want welke materialen kun je eigenlijk allemaal zagen met een decoupeerzaag. Dat een decoupeerzaag geschikt is om hout mee te zagen is vaal wel duidelijk, maar hoe zit het met andere materialen? Elk materiaal heeft zo zijn eigenschappen en dat betekent een andere behandeling. In sommige gevallen is een zorgvuldigere zaagtechniek nodig of juist een wat agressievere. Iets waar je als klusser dan ook zeker rekening mee moet houden. Om je hierbij te helpen worden hieronder 3 verschillende materialen beschreven die je kunt verzagen met een decoupeerzaag.

Tegels zagen met decoupeerzaag

Wil je tegels zagen met een decoupeerzaag? Het klinkt gek, maar het is zeker mogelijk om tegels te zagen met een decoupeerzaagmachine. Hiervoor kun je natuurlijk geen houtzaagje gebruiken. Nee er zijn speciale zaagjes ontwikkeld die geschikt zijn voor het zagen in tegels. Dit zijn zaagjes met een ruwe kant bekleed met hardmetaal of diamant. Het zaagproces gaat zeer sloom en geduld is daarin erg belangrijk.

Aluminium zagen

Als je aluminium wilt zagen met een decoupeerzaag dan moet je gebruik maken van aluminiumzaagjes. Deze zaagjes zijn vaak te herkennen doordat ze korter zijn. Een andere eigenschap die ze hebben zijn de korte tanden. Dit is bij een houten zaagje totaal niet het geval, want daar tref je altijd lange zaagtanden aan. Ook hier is het belangrijk om te kijken naar de capaciteit van de zaagmachine. In veel gevallen hebben decoupeerzagen een zaagcapaciteit in hout van 100 mm, maar als het gaat om aluminium maar 10 mm.

Kunststof zagen

Het is ook mogelijk om in plastic of kunststof te zagen met een decoupeerzaag. Er zijn hiervoor speciale decoupeerzaagjes, maar je kunt ook gebruik maken van een hout of metaal zaagje. Het nadeel van een metaal zaagje is dat de kleine tanden veel wrijving creëren. Je begrijpt dus wel dat alles weer samensmelt. Een andere optie is gewoon gebruik te maken van een decoupeerzaagje voor hout. Dit gaat wat agressiever en je zult merken dat het zaagje steeds het materiaal weg hapt. De zaagsnelheid daarentegen is een stuk hoger.

Advertisement