Connect with us

Huis & Tuin

Veel gestelde vragen zonnepanelen

Hieronder staan de meest gestelde vragen over zonnepanelen.

Wat kost dat? Is dat de prijs van een nieuwe omvormer?

Het is moeilijk te zeggen wat een omvormer over 15 jaar zal kosten. De fabrikanten gebruiken revisieprogramma’s waarbij kapotte omvormers worden vervangen door gereviseerde modellen. Die zijn als nieuw en krijgen opnieuw garantie.

Hoeveel garantie zit er op omvormers en panelen?

Dat is bij iedere producent anders. Wij bieden alleen systemen met omvormers aan die 20 jaar fabrieksgarantie kregen. Dat geldt ook voor de panelen.

Klopt het dat schaduw slecht is voor het rendement?

Ja, schaduw moet altijd worden vermeden. Het is beter een paneel minder te plaatsen dan het rendement van de totale installatie te beïnvloeden met één beschaduwd paneel. De panelen zijn in serie geschakeld. Als één paneel minder presteert, beïnvloedt dit alle anderen. Zonnecellen hebben ieder evenveel licht nodig.

Is daar geen oplossing voor?

Ja en nee. Het rendementsverlies kan worden beperkt door de circuits met panelen te verkleinen. In plaats van 12 panelen op één omvormer aan te sluiten, kan het circuit worden opgedeeld in twee ‘strings’. Dan zal alleen de beschaduwde string invloed ondervinden. Maar het paneel dat in de schaduw ligt, zal nog steeds niet optimaal presteren.

Wat is een omvormer met meerdere MPP trackers?

MPP betekent multi power point tracker. Met twee van die trackers heb je twee omvormers in één doos, waar twee circuits op kunnen worden aangesloten, die elkaar niet beïnvloeden. Zo kan een schaduwprobleem worden beperkt. Ook hier is het advies van de specialist van belang. Het heeft weinig zin zonnecellen te kopen die in de schaduw komen te liggen.

Hoeveel garantie zit er op omvormers en panelen?

Dat is bij iedere producent anders. Wij bieden alleen systemen met omvormers aan die 20 jaar fabrieksgarantie kregen. Dat geldt ook voor de panelen.

Ik heb twee daken, met verschillende helling en oriëntatie. Kan ik daar zonnecellen op leggen?

Ja, maar iedere helling of oriëntatie heeft een eigen omvormer nodig. De instraling van de zon is immers verschillend. Ook hier is de MPP tracker een oplossing. Of gewoon twee omvormers gebruiken.

Hoeveel panelen heb ik nodig?

Bent u van plan zonnepanelen kopen en wilt u weten hoeveel panelen u nodig heeft? Om dat uit te rekenen hebben we een zogeheten conversieratio nodig om te bekijken wat één paneel met zonnecellen in uw woonplaats aan kilowatt kan produceren. Een paneel van 100 watt piek zal in Madrid misschien wel 140 kilowatt uur produceren per jaar. Datzelfde paneel zal in Utrecht misschien tot 90 komen. Dus in Utrecht spreken we van een conversieratio van 90 %. De Europese commissie heeft een website waar conversieratio’s bekeken kunnen worden. Een voorbeeld? Ik wil in Utrecht 2000 kwh produceren. Dan heb ik dus 2222 watt piek nodig. Want 2222 x 90 % is 2000. Mijn paneel heeft een vermogen van 250 watt piek. Ik heb dus 2222/250=8,8 paneel nodig.

Wat is salderen?

In Nederland mag een klant tot 5000 kilowatt salderen. Dat betekent verrekenen met zijn factuur elektriciteit. Er zijn ook leveranciers die een hogere productie accepteren. Iemand die 3000 verbruikt, en 2000 produceert, wordt uiteindelijk maar 1000 in rekening gebracht.
 
 

Advertisement