Connect with us

Huis & Tuin

Voorbereiden schilderwerk

Voordat het schilderwerk begint is het van het grootste belang om een goede voorbereiding te hebben. Met de juiste voorbereiding creëert u een goed ondergrond waar de verf zich goed aan kan hechten. Zo zijn er minder lagen nodig en blijft de verflaag langer goed. In het ene geval moet de oude verflaag verwijderd worden, in het andere geval kan er overheen geschilderd worden.
In stappen wordt het schilderwerk voorbereid door als eerste het oppervlak te repareren, waarna eventueel de oude verflaag wordt verwijderd. Vervolgens wordt het oppervlak ontvet, geschuurd en in de grondverf gezet. Een erkende schilder kan dit op de juiste manier doen, zodat de kwaliteit van uw schilderwerk gewaarborgd is.

Aandachtspunt bij kunststof kozijnen

In het geval van kunststof kozijnen, moet er eerst nagegaan worden of de verf die gebruikt moet worden geschikt is voor kunststof. Het kan namelijk zo zijn dat de verf de kunststof aantast, waardoor in het uiterste geval de kozijnen geheel vervangen moeten worden. Ook kan bij het schilderen de garantie vervallen op de kozijnen. Bovendien is het lastig om het hang- en sluitwerk te verwijderen uit het kozijn. Bij houten kozijnen gaat dit gemakkelijker, zodat er beter en netter geschilderd kan worden.

Reparatie

De reparatie van een houten ondergrond houdt in dat er een inspectie voor houtrot plaatsvindt. Wanneer er namelijk een verflaag over houtrot heengaat, kan het hout verder rotten, zonder dat dit zichtbaar is. Daarom is het zaak om het rotte hout uit het gezonde hout te steken en de gaten op te vullen met houtrotvuller.
Beschadigingen door boren of andere oorzaken moeten voor het schilderen bijgewerkt worden. Voor het repareren van het stucwerk wordt de muur geplamuurd of voorzien van een vulmiddel dat in de structuur van het stucwerk past.

Verwijdering oude verflaag

Wanneer meer dan een kwart van de verflaag beschadigd is of versleten, kost het meer tijd om de laag te herstellen dan de verflaag te verwijderen en opnieuw te schilderen. Een oude verflaag is niet meer te herstellen wanneer er barsten, verkleuring en onthechting optreedt op een groter deel van het oppervlak. De laag wordt er met een schuurmachine met grove korrel van afgeschuurd. Het is ook mogelijk om dit met een verfbrander en een krabber te doen. Ook kan het gedaan worden met een afbijtmiddel dat op de oude laag verf wordt aangebracht, waarna het moet intrekken, alvorens het met een krabber wordt verwijderd.
Na het verwijderen van de oude verflaag is het van belang om  de ruimte om het te schilderen oppervlak af te plakken en een dekzeil op de vloer te leggen.

Ontvetten

Het is erg belangrijk dat het oppervlak eerst ontvet wordt, voordat het geschuurd wordt. Dit is om te voorkomen dat het vet dieper het onderliggende materiaal indringt. Ontvetten heeft als doel om de verf beter te laten hechten en het verfoppervlak beter bestendig tegen slijtage te maken. Een mengsel  van water en ammonia of een ontsmettingsmiddel, in combinatie met een zachte doek, wordt gebruikt om onder andere kozijnen vetvrij te maken.

Schuren

Na het ontvetten van de ondergrond, kan er begonnen worden met schuren. Dit is vooral van belang bij oppervlakken van hout of metaal, zoals kozijnen of een trap. Oneffenheden worden door het schuren weggewerkt.Ook wordt het oppervlak iets ruwer waardoor er een betere hechting van de verf is. Schuren kan worden gedaan met een schuurmachine of met schuurpapier.

Grondverf

De meeste oppervlakken die geschilderd moeten worden moeten eerst in de grondverf gezet worden, alvorens de uiteindelijke verflaag wordt aangebracht. Grondverf is nodig voor een betere dekking en dus zijn er minder lagen verf nodig. Bovendien blijft de verf daardoor langer zitten en is er een grotere bescherming van de verflaag en het oppervlak.
Wanneer er sprake is van een oppervlak van onbehandeld hout of kaal geschuurd hout, is er een grondverf nodig om de kleine oneffenheden weg te halen en het oppervlak glad te maken. Zo wordt het resultaat met de afschilderverf glad en effen.
Voor stucwerk dat net is aangebracht is het van belang deze eerst met een voorstrijkmiddel (primer) te behandelen, omdat het oppervlak zeer zuigend is. Het voorstrijkmiddel zorgt ervoor dat het stucwerk de verf niet meer opneemt, maar de verf blijft erop blijft liggen. Er zijn dan minder verflagen nodig, waardoor het zuiniger is en het een gedekt resultaat oplevert.
Voor metalen of kunststof ondergronden is het van belang een primer te gebruiken, voor een goede hechting. Zonder gebruik van een primer zal de verf loslaten en bladderen.
Na het drogen van de grondverf wordt de verflaag opgeschuurd met schuurpapier met een fijne korrel.
Na deze voorbereidingen kan het daadwerkelijke schilderen beginnen. Voor een gedegen voorbereiding, juiste afwerking en goede verven kunt u een erkende schilder bij u in de buurt inschakelen.

Advertisement