Connect with us

Huis & Tuin

Vijververlichting kiezen.

Vijververlichting is een goede manier om ’s avonds en ’s nachts sfeer toe te voegen aan waterpartijen in uw achtertuin. Er zijn veel verschillende soorten vijververlichting die donkere en ongezellige locaties veranderen in een veilige omgeving door watervallen, fonteinen, bomen, terrassen en paden met een bijna magische kwaliteit te verlichten.
Bij het toepassen van vijververlichting moet de veiligheid altijd voorop staan. Water en elektriciteit gaan niet samen en de gevolgen van een ongeluk kunnen uiteindelijk een dodelijke afloop hebben. Als voorzorgsmaatregel kunt u bij het werken in de buurt van vijvers of andere waterpartijen alleen gebruik maken van zonne-energie of laagspanning armaturen.
Vijververlichting technologie
De efficiency van een gloeilamp wordt gemeten aan de kosten van de productie-eenheden van het licht. De elektrische kosten voor lampen worden bepaald door het totale vermogen van de lampen en het licht dat wordt gemeten in lumen. De andere belangrijke factor in efficiëntie zijn de kosten van de lampen zelf en de gemiddelde levensduur. De meest efficiënte lampen zouden de meeste lumen voor een bepaald vermogen produceren, een lage aanschafprijs en een lange levensduur hebben. Helaas bestaan deze nog niet.
Laten we 2 basis lampen met een laag voltage vergelijken – halogeen en LED. Halogeen lampen hebben een lagere aankoopprijs, maar hebben een kortere levensduur en verbruiken meer elektriciteit. LED kost bij aanschaf meer, maar verbruikt minder energie en heeft een veel langere levensduur.
Een bepaalde halogeenlamp met een laag voltage produceert 15 lumen per watt en heeft een verwachte levensduur van 5000 uur. Ter vergelijking: een soortgelijke LED lamp produceert 50 lumen per watt en kan 50.000 uur meegaan (bijna 6 jaar als ze 24 uur per dag branden) voordat ze moet worden vervangen. In dit geval is LED dus 3 keer efficiënter en gaat 10 keer zo lang mee als de halogeen lamp.
Een 10 watt halogeenlamp kost ongeveer €6,– ten opzichte van €15,– voor een 3,5 watt LED lamp. Als de LED-technologie verbetert en meer fabrikanten dit product in hun assortiment opnemen, moet de aankoopprijs aanzienlijk dalen en zullen laagspanning LED lampen uiteindelijk de markt van buitenverlichting domineren. Er zijn 3 soorten vijververlichting die gebruik maken van beide technologieën, onderwater verlichting, drijvende verlichting en accentverlichting langs de oever.
Onderwater vijververlichting
Zoals de titel impliceert ligt deze vijververlichting onder water. Onderwater vijververlichting geeft het vijverwater, vissen en planten een gloeiende uitstraling. Onderwaterverlichting verlicht echter ook “andere dingen” in het water. Dus, tenzij de vijver zeer helder is, kunnen ze het water ook troebel doen lijken. In plaats daarvan kunt u het licht van bovenaf naar beneden laten schijnen zonder negatieve invloed op de helderheid van het water. Eigenlijk moet u kleurrijke vissen, zoals koi, in de vijver houden, het aanlichten van de vijver van boven zal de vis gedurende de avond en nacht doen opvallen tegen een ondoorzichtige donkere achtergrond. Onderwaterverlichting is niet alleen mooi in de vijver, maar ook voor het verlichten van watervallen en fonteinen.
Drijvende vijververlichting
Voor extra lichteffecten in de vijver kunt u ook drijvende lampen gebruiken. Deze lampen zijn leuk om naar te kijken, omdat ze in onregelmatige patronen met de heersende stroom in de vijver bewegen. Er zijn vele soorten drijvende lampen beschikbaar, waaronder lampen waarvan de kleuren geleidelijk veranderen. Deze lampen zijn over het algemeen gemaakt in de vorm van bollen of waterlelies. Welke stijl u ook kiest, armaturen op zonne-energie zijn hiervoor zeer geschikt, omdat ze zonder stroomkabels vrij kunnen bewegen.
Accentverlichting
Accentverlichting is de derde soort van vijververlichting om ’s avonds en ’s nachts vijvers en waterpartijen uit te lichten. Dit soort buitenverlichting kan worden gebruikt om de grenzen van de vijver aan te geven en rotsen, bomen en struiken te accentueren. Wanneer een waterval niet van achteren wordt verlicht kan accentverlichting aan de voorzijde zorgen voor een aangenaam glinsterend effect.
Om veilig te kunnen wandelen in de buurt van uw vijver of in de achtertuin in het algemeen dienen de paden goed te worden verlicht door middel van naar beneden gerichte verlichting. Accentverlichting is op grote schaal beschikbaar in laagspanning en zonne-energie armaturen voor plaatsen waar elektriciteit niet gemakkelijk toegankelijk is.
Een effectief verlichte vijver is ’s avonds zonder twijfel mooi en biedt u de mogelijkheid, ongeacht het uur, van uw tuin te genieten.

Advertisement