Connect with us

Huis & Tuin

Straatlantaarns voorzien van led verlichting

Niet alleen in Zwolle maar ook in het Friese Dokkum zet de trend in de vorm van het vervangen van led straatverlichting door led lampen voort. De voornaamste redenen waarom dit gebeurt is omdat de gemeente actief bij wil dragen aan een beter milieu en minder energie wil gaan verbruiken. De oude SOX-lampen kunnen bij schade kwikresten vrijlaten wat natuurlijk niet goed is voor het milieu. Daarnaast verbruiken de oude lampen gemiddeld 37 Watt meer dan nieuwe led-lampen en zijn de oude lampen beperkter houdbaar. Vorig jaar werden er al lantaarnpalen verwijderd en met de vervanging van de verlichting worden de duurzaamheidsplannen voor Dokkums energiebevoorrading uitgebreid.

Op termijn zullen led-lampen lucratiever zijn

In de loop van 2016 wordt er in Dokkum gewerkt aan de toepassing van LED verlichting op doorgaande wegen. Tussen half elf ’s avonds en zes uur in de morgen zal de LED verlichting qua energieverbruik, qua sterkte, teruggedrongen worden middels automatische dimming. Hoewel het lichtvernieuwingsproject flink wat kost, zo’n half miljoen euro, wordt er verwacht dat het initiatief op termijn, na ongeveer een decennium, financieel gezien zijn vruchten af zal gaan werpen. Dus naast bijvoorbeeld in Zwolle is men in Dokkum dus ook bezig om het straatbeeld te moderniseren aan de hand van duurzaamheidstoepassingen.

LED verlichting in het straatbeeld; een nieuw tijdperk

De tendens om oude lantaarnpalen, lichtmasten of armaturen te vervangen door LED verlichting is de laatste jaren fors in aantal toegenomen. Steeds frequenter verschijnen er nieuwsberichten over de plaatsing van LED verlichting in de openbare ruimte, en dan met name in straten en op of nabij monumenten. Dergelijke innovatieve ontwikkelingen veranderen straatbeelden voorgoed en lijken een nieuw tijdperk op het gebied van, het energieverbruik van, de straatverlichting in te luiden.

De gemeente Heist-op-den-Berg zet geld in op duurzaamheid en zuinig energieverbruik

Ook in de gemeente Heist-op-den-Berg is men bezig om oude lantaarnpalen te vervangen door masten die verlicht zijn met LED’s. Op de berghelling is dit inmiddels het geval. Met het initiatief wordt op termijn flink in de kosten van energieverbruik bespaard. Waar de oude palen voorheen 3000 Watt verbruikten, verbruiken de met leds verlichte palen zo’n 900 Watt per jaar. Dit houdt naar zeggen een besparing in van meer dan 2000 euro per jaar. Schepen van Energie Wim van den Bruel, woordvoerder, zegt dat de reden voor dit initiatief zowel gelegen is in het actief bij willen dragen aan een beter milieu maar ook om de kosten van reparatie na vandalistische activiteit terug te dringen.
 

LED Verlichting

Huis & Tuin

Advertisement