Connect with us

Huis & Tuin

Houten vloeren

Voor een prachtig interieur is de vloer ook van groot belang. Met een houten vloer gaat u voor een natuurlijke en warme uitstraling. Geen enkele plank is hetzelfde, zoals dat niet zo is bij bijvoorbeeld laminaat. Er zijn verschillende mogelijkheden voor het leggen en onderhouden van uw vloer. Deze mogelijkheden variëren van de houtsoort, de dikte, de manier van leggen en de afwerking. Een houten vloer is slijtvast en duurzaam, en kan de ruimte ook beter isoleren. Bovendien gaat uw vloer met het juiste onderhoud van schuren en lakken of oliën, weer lang mee.

Types houten vloeren

Een massief houten vloer heeft planken van 2 cm dik en met verschillende breedtes. Deze kunnen van verschillende houtsoorten zijn, zoals grenen, Frans eikenhout, Europees eikenhout, kersenhout etc. Voor een vintage look in uw huis, kunt u ook een vloer van verouderd houten planken laten leggen. Deze planken zijn kunstmatig ouder gemaakt, zodat ze er oud uitzien, maar in werkelijkheid niet zo oud zijn. Het plaatsen van echt oude houten vloeren kan namelijk wat problemen met zich meenemen, zoals houtrot en houtworm.
Naast de massief houten  vloeren kan er ook een meerlaags plank worden gelegd. Deze planken bestaan uit meerdere lagen. Er is een toplaag die is vastgelijmd op een multiplex plaat en eventueel een laag van ander materiaal. Deze planken werken hierdoor minder. Dit betekent dat het hout minder uitzet en krimpt door temperatuurverschillen en de luchtvochtigheid in huis. Als deze planken gerookt zijn, krijgen ze hetzelfde effect als de verouderde planken. Het is van belang om een houtsoort uit te kiezen die tegen grote temperatuurverschillen bestand is, wanneer u vloerverwarming heeft.
Deze vloeren worden vaak gelegd op een tussenvloer die op de bestaande vloer wordt geplaatst. Hierbij worden ze de ene keer vastgelijmd, waardoor het hout minder werkt, of zwevend gelegd. Bij het zwevend leggen liggen de planken los, afgezien van de vastgelijmde kopse kant. Tussen de lange kant van de planken en de muur worden spanveren geplaatst om krimping en uiteenzetting op te vangen. Deze worden afgedekt met een vlakke plint.
Een parketvloer behoort ook tot de opties. Deze vloer heeft planken van 6-9 cm breed, waarbij de lengtes verschillen van 30-120 cm. Deze stroken zijn van massief hout en worden via de oude methode gespijkerd op de balken. Tegenwoordig worden ze vaak met lijm bevestigd op de bestaande vloer of op een spaanplaat tussen de vloeren. Vanwege de lengte van de parketstroken kunnen ze in een motief gelegd worden.

Afwerking van uw houten vloer

Uw houten vloer kan op verschillende manieren worden afgewerkt. Hiervoor wordt in de meeste gevallen lak, olie of was gebruikt. Als u eenmaal de vloer in de was heeft gezet of geolied is het niet meer zo gemakkelijk om een ander afwerkmateriaal te gebruiken.
Een lak kan uw vloer sterke bescherming bieden. Vloeistoffen laten geen permanente sporen achter op het hout. Omdat de lak slijtvast is, heeft het weinig onderhoud nodig. Wel is het nodig om eens in vijf tot zeven jaar de vloer volledig te schuren en opnieuw te lakken. Krassen en slijtplekken kunnen niet eenvoudig weggewerkt worden, hiervoor dient de hele vloer opnieuw gelakt te worden. Er zijn lakken met een kleur, maar deze dekken goed.
Met olie kunt u uw vloer wel goed kleuren, zonder dat de natuurlijke kleurverschillen van het hout verloren gaan. Olie stoot eveneens water en vloeistoffen af, maar vet heeft een slechte uitwerking op het hout. Vlekken zijn echter goed weg te werken met de hand, net zoals slijtage. Een geoliede vloer heeft meer onderhoud nodig dan een gelakte vloer, vooral als het net gelegd is. Met goed onderhoud hoeft de vloer niet om de vijf jaar geschuurd en opnieuw geolied te worden. Hardwaxolie heeft minder onderhoud nodig en is slijtvaster dan gewone olie.

Almere Vloeren

In Almere kan uw vloerspecialist zorgen voor het leggen van verschillende houten vloeren en het onderhoud daarvan. Renoveren, schuren en opnieuw lakken of oliën behoort tot  de mogelijkheden. Bovendien kan er passend advies voor uw woning worden gegeven.

Advertisement