Connect with us

Huis & Tuin

Dakbeplating – De juiste keuze voor uw dak

Bent u op zoek naar de juiste dakbeplating? Het leggen van een dak kunt u het best overlaten aan een ervaren dakbedekker. Problemen met het dak wilt u uiteraard voorkomen. Wanneer het dak van uw schuur, hal of loods verkeerd gelegd is, is de isolatie van het pand waardeloos. Uw energierekening zal hierdoor flink stijgen. Daarnaast zorgt een slecht dak ervoor dat met de regen al uw materialen natregenen of dat de dieren op de tocht staan. Dit alles wilt u voorkomen. Laat u daarom goed informeren voordat u het dak laat leggen.

Dakbeplating – Een warm of koud dak

We maken onderscheid tussen een warm en koud dak. Het verschil hiertussen zit hem in de opbouw. Bij een koud dak is de eerste laag het plafond, waarnaar het dampscherm geplaatst wordt. Hierboven op komt de isolatielaag te liggen met de warme kant naar beneden geplaatst. Vervolgens de dakconstructie, ook wel dakbeschot en tot slot de dakbedekking.
Bij een warm dak ligt de dakconstructie direct op het plafond. Hierop komt het dampscherm, met de isolatielaag en afsluitend de dakbedekking. Het voordeel is dat de dakconstructie, doordat deze onder de isolatielaag ligt, minder gevoelig is voor temperatuurschommelingen. Deze schommelingen zorgen ervoor dat er scheurtjes in de constructie komen, waardoor deze zijn kracht verliest. Om deze reden wordt er tegenwoordig vrijwel altijd voor een warm dak gekozen.
Ook dient u een keuze te maken in de dakbeplating. In een hal, schuur of loods komen golfplaten en sandwichpanelen het meest voor. Golfplaten zijn het meest duurzame materiaal voor dakbedekking. Zo gaan golfplaten daken makkelijk 50 jaar mee. Het voordeel van sandwichpanelen is dat er op de bouw niks meer aan gedaan hoeft te worden. In de fabriek wordt er al een isolatielaag tussen de metalen platen verwerkt. Ze hoeven alleen nog maar gelegd te worden. Wel moet er met het ontwerpen al rekening worden gehouden met de sandwichpanelen. U kunt hier niet achteraf voor kiezen.

Advertisement