Connect with us

Huis & Tuin

Een beukenhaag of haagbeuk kopen, welke moet ik kiezen?

Het mooie weer komt er weer aan en je wil de tuin is goed gaan aanpakken. Je hebt het zit al een hele poos in je hoofd en grotendeels weet je al hoe het gaat worden. Je wil een mooi grasveld waar je kinderen en hun vriendjes lekker kunnen spelen en een terras waar je in de zomer gezellig rond de vuurkorf wat kunt drinken met je vrienden. Tevens heb je het ontwerp ook al redelijk in je hoofd zitten. Je weet al wat voor tegels je gaat uitkiezen en wat voor soort beplanting je in je tuin wil. Ook wil je een mooie beukenheg rondom je tuin.

Maar wat ga je gebruiken voor de heg?

Neem je een beukenhaag of gebruik je een haagbeuk? Beiden zijn ze zeer geschikt voor een mooie heg. Maar wat is nu precies het verschil? Deze twee planten worden in de Nederlandse volksmond nog wel eens door elkaar gehaald. Dit is natuurlijk niet zo gek als de naam en het gebruik zoveel op elkaar lijken. Toch behoren ze tot een andere familie en hebben verschillende Latijnse benamingen.

Eerst wat basis informatie

Een beukenhaag is een haag dat bestaat uit beuken, dit is nog niet zo verwarrend. Beuken worden in het Latijns Fagus sylvatica genoemd en zijn inheemse bomen. De bomen groeien van nature in de Europese bossen, maar voor ze zijn ook zeer geschikt voor een heg of in de tuin. Een beukenhaag groeit redelijk snel en moet geregeld gesnoeid worden.
De haagbeuk wordt in het Latijns Carpinus betulus genoemd. Maar in tegenstelling van wat je zou denken als je de naam hoort, is de haagbeuk geen beuk maar een berk, dit klinkt ietwat verwarrend ofniet? De haagbeuk behoort dus tot de berkenfamilie. Ook de haagbeuk is zeer geschikt voor een haag, vandaar dus de naam. Zo, nu is de logica weer een beetje terug. Een haagbeuk hoef je minder vaak te snoeien.

De verschillen tussen de haagbeuk en een beukenhaag

Oke, we weten nu dat een beukenhaag en een haagbeuk twee verschillende dingen zijn, en dat ze allebij uiterst geschikt zijn voor een mooie haag. Maar wat zijn nu de verschillen waar je naar moet kijken als je wil weten welke van de twee nou het best past bij jou tuin en wensen.

Het uiterlijk

In tegenstelling tot de haagbeuk behoudt de beuk zijn bladeren het hele jaar. Een beukenhaag is in de herfst en winter ook gesloten. De bladeren van de beuk verkleuren en verdorren wel maar vallen er voor het grootste gedeelte niet af. Hierdoor geeft een beukenhaag over het gehele jaar meer privacy dan een haagbeukenhaag. Tijdens de herfstmaanden heeft de beuk prachtige herfstkleuren die van geel naar warm rood lopen. De haagbeuk krijgt mooie gele bladeren, maar na de eerste vorst verliest hij zijn blad.
De haagbeuk loopt vroeg in het voorjaar weer mooi groen uit. Voor een beukenhaag duurt het enkele weken langer voordat hij zijn mooie groene bladeren weer terug heeft. De bladeren van een beuk zijn mooi gaaf en glanzend. De haagbeuk ruwe diepgenergde bladeren.
Een beukenhaag heeft meerdere varianten waaronder de rode beuk en de groene beuk. Dit heeft een haagbeuk niet, deze is er alleen in het groen.

Onderhoud

Een haagbeuk stelt minder eisen aan de grond, daarentegen stelt een beukenhaag hoge eisen aan de grond. Een beuk doet het het best op lichte zandgrond die niet te nat, niet te droog is. Ook is voor een goede groei de schimmel “mycorrhiza” noodzakelijk bij beuken. Van nature maken de beuken deze zelf aan, maar je kunt zelf ook de bodem mengen met bijvoorbeeld Topstart (dit is een bodemverbeteraar die de schimmels bevat die beuken nodig hebben).
De haagbeuk groeit sneller dan de beuk. Na het planten moet je wachten totdat de haagbeuk de gewenste hoogte heeft bereikt. Hierna kun je hem snoeien. Bij een beukenhaag moet je van jongs af aan al beginnen met af en toe te toppen om ervoor te zorgen dat hij mooi dicht groeit en goed vertakt.

Prijs

De prijs is natuurlijk ook een niet te vergeten overweging in je keuze. Hier kan ik dan wel vrij kort in zijn. De haagbeuk is goedkoper in de aanschaf dan de beuk.

Heb je vragen of wil je meer informatie?

Je hebt hier een aantal belangrijke factoren gelezen voor de juiste keuze van uw haag. Heb je nog meer vragen of wil je graag wat meer informatie over een beukenhaag of een haagbeuk? Dan kun je contact opnemen met een beukenhaag kwekerij of er langs gaan. Op deze manier kun je persoonlijk en professioneel advies krijgen.

Advertisement