Connect with us

Huis & Tuin

Afzuigkappen voor kookeiland

Als je ook maar enigszins van koken houdt, dan lijkt een kookeiland toch vaak het Walhalla. Heb je de mazzel er eentje te bezitten, of ben je er eindelijk aan toe je keuken te verbouwen en behoort het neerzetten van een kookeiland tot de opties, dan kan iedereen zich voorstellen hoe blij je ermee bent. Wel is het belangrijk dat je boven een kookeiland een goede afzuigkap hangt. Enig nadeel aan een kookeiland is namelijk dat je geen gebruik kunt maken van de achterwand om de dampen en vetten die van je pannen opstijgen te geleiden naar de afzuigkap. Dat moet de afzuigkap dan helemaal zelf doen, hetgeen toch wel wat betekent voor het type afzuigkap dat je boven je kookeiland kunt hangen.
Allereerst moet het een afzuigkap betreffen die je op kunt hangen. Immers heb je, zoals eerder gezegd, geen achterwand en kun je de afzuigkap alleen aan het plafond ophangen. Daarmee vallen al een heleboel types afzuigkappen af, maar gelukkig blijft er nog genoeg over om uit te kiezen voor een afzuigkap voor kookeiland.
Ten tweede is het belangrijk dat je een afzuigkap kiest die qua vorm in staat is alle opstijgende dampen direct in de kap te vangen. Hierbij kun je denken aan de vorm van een omgekeerde badkuip, of een iets afgeronde plaat. Je kunt je vast wel voorstellen dat het vermogen van de zuigmotor vele malen groter moet zijn als de kap zelf niet enige bijdrage levert aan het ‘vangen’ van de dampen. Bij een platte, rechthoekige kap ontsnappen de dampen eerder langs de randen dan bij een afgebogen kap. Toch is het wel degelijk mogelijk om, als je dat nu eenmaal mooier vindt staan, een platte afzuigkap boven je kookeiland te hangen. Houd er alleen dan wel goed rekening mee dat de grootte van de afzuigkap de grootte van je gasfornuis moet overtreffen. Zo voorkom je dampen in de rest van je huis.

smart home smart home

Een slimme woning? Dit zijn de mogelijkheden!

Wonen

Op zoek naar een goedkope keuken?

Huis & Tuin

Waar moet u op letten bij een keuken kopen?

Huis & Tuin

Advertisement