Connect with us

Financieel

Wat kost een uitvaart

uitvaart

Het is niet het leukste onderwerp, maar wanneer een dierbare komt te overlijden is het wel een belangrijke vraag die je beantwoord wil hebben. De kosten variëren per uitvaart en hangt af van de persoonlijke wensen die van te voren zijn vastgelegd door de overledene en de keuzes van de nabestaanden. Is er bijvoorbeeld gekozen voor een begrafenis, of crematie en waar komt de overledene te liggen? Zo is een begrafenis vaak duurder, omdat je betaalt voor het graf. Wel kunnen de kosten hiervoor per gemeente sterk verschillen. Deze factoren spelen een grote rol in het uiteindelijke kostenplaatje van een uitvaart. Lees verder voor de meest voorkomende uitvaartkosten.

Wat kost een uitvaart

De gemiddelde kosten voor een begrafenis liggen rond de 6500,-. Dit geldt voor een algemeen, of bestaand eigen graf. Een crematie is ongeveer 1000,- goedkoper. Wat krijg je voor dit bedrag terug? Denk aan begeleiding door een begrafenis ondernemer, het verspreiden van rouwkaarten, het plaatsen van een advertentie in de krant, de huur van de locatie van de uitvaart inclusief materiaal (bijvoorbeeld een beamer en geluidsinstallatie), eten en drinken tijdens de uitvaartplechtigheid, het grafrecht en eventueel bloemen en dragers. Daarbij komen dan nog de kosten voor een grafsteen en een kist. Hierin zijn talloze mogelijkheden en het heeft grote invloed op de kosten van de uitvaart. Ook kunnen de kosten van een uitvaart hoger uitvallen wanneer de uitvaart in het weekend plaatsvindt. Vaak geldt er een weekendtoeslag op bijvoorbeeld het vervoer en de dragers van de kist.
Je kunt besparen op de kosten door de opbaring van de overledene thuis te laten plaatsvinden, of de catering zelf te verzorgen. Ook hoef je niet te kiezen voor volgauto’s en kun je in plaats van ingehuurde dragers zelf de kist door familie en of vrienden laten dragen. Vaak worden de bloemstukken zelf geregeld en wordt dit veel als afscheidscadeau gegeven. Een dankbetuiging advertentie kan ook vrij prijzig zijn wanneer je dit door een uitvaartverzekering laat regelen. Je probeert in de keuzes die je maakt zo goed mogelijk de wensen van de nabestaande waar te maken. Het is daarom belangrijk om je goed te laten informeren door een begrafenisonderneming. Zij hebben alle expertise in huis om je goed verder te kunnen helpen.

Advertisement