Je energierekening kost natuurlijk al veel geld. Echter is het zo dat de energiecontracten goedkoper kunnen worden door het goed vergelijken van contracten. Daarnaast is het belangrijk om altijd rekening te houden met aantal punten, op het moment dat je een energiecontract afsluit en/of verlengt. Door onze 5 tips kun jij ervoor zorgen dat je nooit teveel hoeft te betalen voor je energierekening, en nooit wordt opgelicht! Om oplichting te voorkomen; Energie vergelijken is nog nooit zo gemakkelijk geweest. Check Easyswitch om zeker te weten dat je niet teveel betaalt.
Punt 1: Controleer altijd goed de tarieven en de vaste leveringskosten
Op het moment dat je namelijk kiest voor het aanvragen van een energiecontract ga je akkoord met een tarief. Het is belangrijk om dit tarief altijd goed te controleren op de jaarrekening die je ontvangt aan het einde van het jaar. Ook worden er bij het afsluiten van een energie contract bepaalde leveringskosten gehanteerd. Controleer deze ook altijd even op de jaarafrekening!
Punt 2: De welkomstbonus
Op het moment dat je een energiecontract afsluit geven veel leveranciers je een welkomstbonus. Deze staat altijd duidelijk aangegeven. Ook aan het einde van het jaar kun je dit zien. Op het moment dat je het contract afsluit is het belangrijk om goed in de gaten te houden wat deze welkomstbonus is, en wat de voorwaarden van deze bonus zijn. Soms gelden er namelijk uitzonderingen en bepaalde limieten voor de bonus.
Punt 3: Minder energiebelasting
Net als elk ander huishouden kun je gebruik maken van de vermindering energiebelasting, ook wel een andere naam voor de heffingskorting. Dit bedraagt iets minder dan 400 euro en geldt dan ook voor locaties die een verblijfsfunctie hebben. Wanneer jij bijvoorbeeld een eigen woning, kantoor, camping, restaurant of hotel hebt kun jij gebruik maken van deze vermindering. Let hier goed op bij het afsluiten!
Punt 4: Let op de energiebelasting en de opslag van duurzame energie
Op het moment dat je namelijk energie gaat betalen moet je rekening houden met de energiebelasting en daarnaast ook met de opslag van duurzame energie. De belasting hiervan wordt dan ook betaald over de hoeveelheid stroom en gas die jij gebruikt. De tarieven hiervan wijzigen ieder jaar. Op het moment dat je een energiecontract gaat afsluiten is het belangrijk om de belasting altijd goed te checken met de hoogste van de belasting en de ODE die voor dat jaar geldt. Zo weet je zeker dat deze tarieven kloppen.
Punt 5: Het termijnbedrag
Het laatste punt gaat over het termijnbedrag. Het is belangrijk dat het termijnbedrag goed verkend is met het verbruik. Dit termijnbedrag kan elk jaar weer worden bepaald. Op het moment dat de belasting gaat stijgen moet je vaak ook een hoger termijnbedrag betalen. Echter is het bij het afsluiten van een energiecontract belangrijk om goed op te letten dat je alleen hoeft te betalen voor wat je echt gebruik. En bij een te hoog betaald bedrag, check dan of je dat geld kunt terugkrijgen!