Connect with us

Auto

Tips voor zuinig rijden in een benzine of diesel auto

Iedereen die auto rijdt wil het liefst zoveel mogelijk kilometers rijden met één tank benzine of diesel. Ten eerste is dat goed voor je portemonnee, maar ook is zuinig rijden natuurlijk beter voor het milieu. Het bouwjaar en het type auto waarin je rijdt is belangrijk voor het bepalen van de zuinigheid van je auto, maar er zijn ook een aantal andere punten die van invloed zijn op hoe zuinig je rijdt. Omslagpunt.com geeft je graag een aantal praktische tips waarmee je zo zuinig mogelijk gaat rijden in jouw diesel of benzine auto. Hier kan je ook kijken wat het omslagpunt benzine of diesel is

Tip 1: lage toeren

Als je vroeg schakelt naar een hogere versnelling voorkom je dat je in een hoog toerental rijdt. Hoe hoger het toerental namelijk is, hoe meer benzine of diesel je verbruikt. Het helpt als je zo gelijkmatig probeert te rijden. Hierdoor zijn de verschillen in toerental klein en dit heeft een positief effect op hoe zuinig je rijdt.

Tip 2: gebruik cruise control

Als je cruise control hebt op je auto is het slim om hier zoveel mogelijk gebruik van te maken. Hoe constanter je op één snelheid rijdt hoe minder benzine of diesel je verbruikt. Zo rijd je dus zo zuinig mogelijk.

Tip 3: achteruit inparkeren

Dit lijkt misschien een rare tip, maar je rijdt zuiniger als je jouw auto achteruit inparkeert. Een koude motor verbruikt namelijk meer brandstof dan een opgewarmde motor. Als je uit een parkeervak wegrijdt is de motor vaak afgekoeld. Je verbruikt minder brandstof als je direct vooruit het parkeervak uit kunt rijden in plaats van wanneer je eerst nog achteruit het vak uit moet draaien.

Tip 4: de motor uitzetten tijdens korte stop

Sta je stil in de file? Of sta je ergens te wachten op iemand? Schakel dan de motor uit. Hiermee bespaar je brandstof en verminder je uitstoot. Niet alleen goed voor jouw uitgaven aan brandstof, maar ook fijn voor het milieu.

Tip 5: houd je banden op spanning

Hoe harder je banden zijn, hoe minder weerstand er op de weg is. En hoe minder weerstand, hoe minder brandstof je gebruikt. Zorg er dus voor dat je banden altijd goed op spanning zijn.

Tip 6: zo min mogelijk remmen

Remmen en optrekken kost brandstof. Probeer daarom zoveel mogelijk uit te rollen. Dit doe je door te anticiperen op je voorgangers door goed vooruit te kijken. Hierdoor voorkom je dat je plotseling moet remmen en dus onnodig veel brandstof verbruikt.

Tip 7: onnodig gewicht voorkomen

Zorg dat je auto niet te zwaar is. Dat klinkt misschien logisch, maar toch is dit heel belangrijk als je zo zuinig mogelijk wilt rijden. Een zwaardere auto verbruikt meer brandstof dan een lichte auto. Zorg er dus voor dat je niet te lang rondrijdt met spullen in je auto die je niet perse mee hoeft te nemen.
Diesel of benzine
Wil je meer weten over zuinig rijden? Of ben je benieuwd naar de verschillen tussen het rijden met een benzine of diesel auto? Vul dan de brandstofcalculator in van Omslagpunt.com. Zo ontdek je heel eenvoudig in een paar stappen wat beter past bij jouw persoonlijke situatie.

Advertisement