Connect with us

Actueel

Waar moet je opletten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

Bij het afsluiten van een zorgverzekering zitten best wel haken en ogen aan. Er zijn ongeschreven regels en allerlei wetten in verwerkt wat lastig te begrijpen is voor een leek. Wij proberen door middel van ons blogbericht inzicht te geven waarop gelet dient te worden als je een verzekering afsluit.

Basisverzekering; keuze uit natura of restitutie polis?

De basisverzekering is voor iedereen in Nederland gelijk. Het maakt niet uit welk geloof of huidskleur je hebt. De overheid heeft voor iedereen een basispakket bedacht. Dat verandert soms een beetje wat er wel en niet in het basispakket zit. De overheid stelt vast wat een Nederlander echt aan zorg nodig heeft. In Nederland is er een verzekering verplichting voor alle mensen in ons land. Dus ook voor kinderen. Als kinderen 18 zijn moeten zij zelf hun verzekering betalen. Dat is per gezin verschillend of ouders of de kinderen de verzekering betalen. Bij een naturapolis betaald de zorgverzekering direct aan de instelling of ziekenhuis waarbij je behandeld bent. Eenvoudig klinkt het nietwaar? Bij naturapolis is de keuze vrijheid erg ingeperkt. Je moet dan naar het gekozen ziekenhuis van je verzekeraar. Bij de restitutie polis is je keuze veel vrijer. Ons advies aan jouw is om te gaan voor een restitutiepolis. Vaak ben je dan meer geld kwijt aan je verzekering, maar je hebt de keuze vrijheid.

Collectief verzekeren of een individuele verzekering?


Er is ook de mogelijkheid om je collectief te verzekeren. De Consumentenbond heeft zo’n soort verzekering. Je bent met meer mensen tegelijk verzekerd en dat levert de korting op. De ANWB biedt dat soorten diensten ook aan. Je hebt tegenwoordig veel gezamenlijke collectieven. Denk maar aan energie en verzekeringen. Op zich een prima idee. Alleen de keuze vrijheid is meer beperkt dan dat je een individuele verzekering neemt en het is vaak zo dat het vergelijken via een vergelijkingssite zoals www.overstappen.nl je extra korting oplevert ten opzichte van een collectieve verzekering.

Wij hopen dat wij met onze blog genoeg hebben uitgelegd over het thema verzekeren. Wij hopen dat wij jullie voldoende hebben geïnformeerd over informatie die je nodig hebt bij het afsluiten van een zorgverzekering met dit blogartikel.

Advertisement