Connect with us

Actueel

RVS jachtbeslag

Wat is RVS?
RVS staat voor roestvast staal, is een legering van nikkel, koolstof en ijzer en wordt voornamelijk gebruikt voor jachtbouwers, watersportwinkels en metaal- en constructiebedrijven. RVS staat ook wel bekend als inox en mag de naam pas dragen als de legering 11% tot 12% chroom bevat, en maximaal 1,2% koolstof.
Daarnaast wordt RVS voor verschillende doeleinden gebruikt en daarvoor zijn er verschillende soorten roestvast staal. Bijvoorbeeld bij austeniete staaltypen vind er, door de structuur, geen faseovergang plaats bij grote temperatuurverschillen. Deze soort zie je voor ongeveer 70% terug als we kijken naar de totale RVS productie.
Bouw
Roestvast staal wordt in de volksmond ook wel vaak roestvrij staal genoemd. Dit klopt echter niet helemaal, want in twee gevallen kan het toch roesten. Namelijk als RVS verontreinigd is met gewoon staal, of als er chlorides aanwezig zijn.Door de duurzaamheidsregels in Nederland is het bevestigingsmateriaal in de architectuur en jachtbouw vrijwel altijd van roestvast staal gemaakt. De regel is namelijk dat gebouwen minimaal 50 jaar mee moeten gaan. Bij Door de oxidehuid van RVS jachtbeslag, sluit dit het onderliggende materiaal goed af, in tegenstelling tot andere legeringen waarbij de levensduur vaak korter is. Door de oxidehuid zet roestvorming in de meeste gevallen niet door en zal het proces vertraagd worden.
Soorten
Er zijn verschillende soorten RVS, maar de meestvoorkomende zijn type 304 en type 316. Type 316 staat ook wel bekend als type 18/10 omdat dit type 18% chroom bevat en 10% nikkel. Bij type 304 zijn de verhoudingen 18% chroom en 8% nikkel. Type 316 staat erom bekend beter bestand te zijn tegen corrosie. In de industrie noemen ze type 316 ook wel 316L waarbij de L verwijst naar “Low carbon” omdat het een laag koolstof gehalte heeft. Dit werkt goed in de bouw omdat dit het materiaal beter te lassen maakt.

Advertisement