Connect with us

Actueel

Mediation bij scheiding!

Wat is echtscheidingsbemiddeling?

Een echtscheiding is nooit leuk, en kan soms hevige conflicten opleveren tussen beide partijen. Het is voor beide partijen het voordeligst als de scheiding snel en soepel voorloopt. Ook is het belangrijk dat externe mensen niet de dupe worden van een scheiding, zoals familie en kinderen. Om de kansen op dit soort conflicten te verkleinen kan er een mediator worden ingeschakeld. Een mediator helpt  focussen op de oplossing en niet op het probleem. Samen gaat u dus op zoek naar een oplossing. De mediator is dan dus de tussenpersoon die het proces in goede banen leid. Scheidingsbemiddeling biedt de vrijheid om uw gevoel en problemen te vertellen. Zo kunnen beide kanten duidelijk naar elkaar maken waar ze tegen aanlopen en wat zij vervelend vinden.

De voordelen van scheidingsbemiddeling

Een mediator streeft altijd naar een oplossing die het best is voor beide kanten en dus beide profijt van hebben. Door deze win-win-situatie gaat u met een veel fijner gevoel uit elkaar en voorkomt u onnodige conflicten. Het voordeel van een mediator in vergelijking met een rechtelijke scheiding is dat bij een rechtelijke scheiding vaak maar 1 partij profijt. Boven dat is een scheiding mediator veel voordeliger. Als u de scheiding namelijk via een rechter laat regelen dan moeten jullie 2 advocaten betalen, terwijl er maar 1 mediator nodig is. Een mediator rooft ook veel minder tijd. Een scheiding bij een rechter kan soms maanden duren, bij een mediator kan dit binnen 3-5 afspraken zijn opgelost.

Wat doet de echtscheidingbemiddelaar?

De echtscheidingbemiddelaar zorgt ervoor dat het proces soepel blijft verlopen. Dit houdt in dat hij of zij de voortgang van het proces bewaakt en dat de regels die in de overeenkomst staan worden nageleefd. De mediator zorgt er ook voor dat beide partijen evenveel aan het woord zijn. Een andere taak van de bemiddelaar is om de emoties, relevante informatie, standpunten en belangen te verduidelijken. En tot slot legt de mediator de afspraken vast in een vaststellingsovereenkomst.
 

Advertisement