Connect with us

Actueel

Kun je bij het CJIB een betalingsregeling krijgen?

Het is een veelgehoorde klacht. Je krijgt een boete opgelegd, maar je hebt niet de financiële ruimte om de boete op tijd te betalen. De boetes zijn in Nederland behoorlijk fors. In onze omliggende landen wordt lang zo zwaar niet bestraft. En veel van ons hebben flinke last van de financiële crisis. Veel zijn hun baan kwijtgeraakt, leven van een uitkering en op bijstandsniveau.
Financiële problemen door het CJIB
Dan komt het moment van de tweede brief van het CJIB. Een enorme verhoging is het gevolg van het uitblijven van de betaling. En na een derde verhoging kun je het helemaal schudden. Betalen van de boete is onbegonnen werk geworden.
Veel mensen denken dat de gevolgen bij het niet betalen van je boete je eigen schuld is. “Dan had je maar een betalingsregeling met het CJIB af moeten spreken”, krijg je dan te horen. Dat het niet zo simpel is, weten velen niet. Ondanks het klagen van de Ombudsman en vele Rechters, houdt het Ministerie van Justitie (waar het CJIB onder valt) de poot stijf.
Hoewel er heel langzaam verandering in lijkt te komen. Minister van Justitie Ivo Opstelten heeft in 2014 aan de Tweede Kamer beloofd dat er een versoepeling zal komen, waardoor iedereen die het bedrag van de boete niet kan betalen, in aanmerking kan komen voor een betalingsregeling. Maar of het er ook écht van gaat komen, is nog maar de vraag. Eind 2014 is deze regeling nog steeds niet van kracht.
Betalingsregeling met het CJIB mogelijk?
Het is dus nog steeds zo dat duizenden burgers diep in de problemen komen. Wie denkt dat het allemaal wel los zal lopen, lees eens het verhaal van Cel 34. In dit blog lees je over de gevolgen van het niet kunnen betalen van een boete. En die gevolgen zijn zeer ingrijpend. Iedereen, dus ook u, die een boete niet kan betalen, komt vroeg of laat in de cel terecht.
En een betalingsregeling met het CJIB? Het is voor verkeerboetes voor niemand mogelijk!

Advertisement