Connect with us

Actueel

De guilty pleasure genaamd: Temptation Island

Temptation Island is het menig leed vermaak van de doorsnee televisiekijker. Volgens velen is dit ook compleet terecht, als je je voor zo iets opgeeft. Een relatietest met vier stelletjes, wat opzich ook wel de ingrediënten zijn voor een flinke dosis drama. Tsja, Een plus een is twee, toch? Je hoeft je glazen bol er niet bij te halen dat er in ieder geval een stel is wat er niet zonder kleerscheuren vanaf komt, in het meest optimistische geval dan, gepaard met diepmenselijke drama waar de gemiddelde televisiekijkers achter hun scherm van smullen.

De voorpret

Het is altijd een gunstig voorteken, als de kandidaten vol optimisme en onschuld beginnen. Hoe groter het vertrouwen aan het begin, hoe groter de val aan het einde. Hier kan er dus nog even genoten worden van een flinke dosis voorpret. Met de teaser al in het vooruitzicht, die klaar voor publicatie is, houdt Vijf alweer de nieuwsgierigheid omhoog om te zien wie er dit seizoen de klos zijn. Never change a winning team, als Vijf dit op een tegeltje gedrukt heeft, kunnen wij er vanuit gaan dat zij er alles aan hebben gedaan om de relaties zo min mogelijk kans te geven. Tien verleiders mogen het de vier vrouwen moeilijk maken (of naar hun zin, hoe je het ook bekijkt). Tien verleidsters doen hetzelfde bij de mannen. Door de glorieuze aanwezigheid van camera’s blijft weinig verborgen. Bij het meest minuscule geurtje van onraad worden vakkundig gemonteerde beelden door het Vijf-team doorgespeeld aan de kijkers en aan de bedrogen partij.
 

Waarom is het zo vermakelijk

In een artikel, eerder verschenen in de Volkskrant, legt sociaal-psycholoog Wilco van Dijk uit waarom de tegenslagen van deze mensen ons zo kunnen amuseren. “Zijn veronderstelling was dat we het leed van anderen gebruiken om onszelf eraan op te trekken, om onszelf eventjes beter te voelen dan die ander, die kluns.” Hij onderzocht ook of er verbanden waren tussen iemands zelfbeeld voor- en nadat ze het populaire zangprogramma Idols keken, en dan met name bij kandidaten die, op zijn zachts gezegd, geen wereldprestatie leverden. En daaruit bleek: Mensen met een laag zelfbeeld voelden zich toch weer wat beter, na aanschouwen van andermans leed. Hoor je je nu een slechter mens te voelen al je daarvan geniet, ook daarop had Wilco een antwoord: Wij noemen het juist een positieve emotie in die zin dat leedvermaak ons psychologische voordelen oplevert. Op de een of andere manier is het goed voor onszelf – omdat het bijvoorbeeld ons rechtvaardigheidsgevoel bevredigt of ons zelfbeeld opschroeft.”
 

Roddelen

Roddelen, een van de andere guilty pleasures van de mensheid. Roddelen kan positief zijn: ‘Heb je Jan zijn nieuwe auto gezien, die is echt heel mooi!’ Echter, weten we allemaal dat roddelen zeer zelden in een positieve context plaatsvind. Verkondigen achter iemand zijn rug om, dat hij heel erg dik is, bijvoorbeeld. Maar in de Temptation Island-context roddelen we graag over de deelnemers, wat ze hebben uitgespookt en doen we daar waarde oordelen over. Tevens zorgt roddelen ook ervoor dat je met iemand een bepaalde band opbouwt, je gaat samen genieten van de roddel. Dat brengt mensen wat dichter bij elkaar. Ook worden veel roddels in vertrouwen verteld, waardoor de band versterkt als de ander het als enige weet. Gelukkig hoeven we niet lang te wachten nog op het nieuwe seizoen van Temptation Island, de teasers staan klaar, de kandidaten zijn optimistisch en de kijkers krijgen drama! Heb je geen zin om te wachten op het nieuwe seizoen? Dan ka  je Temptation Island altijd herbekijken.

Advertisement