Connect with us

Actueel

Beleggen in Edelmetalen

Als een manier om het vermogen te beschermen wordt er al heel lang in goud belegd. Goud wordt dan ook echt als een beleggingsobject gezien en om deze reden is goud dan ook over de hele wereld vrijgesteld van btw. In zilver zien we ook een stijging als we kijken naar het beleggen. Ook al wordt zilver in tegenstelling tot goud, in eerste instantie als een grondstof gezien. Deze stijging heeft met de financiële crisis te maken, waarnaar mensen meer de behoefte voelden om hun vermogen op een andere manier veilig te stellen. Goud kent namelijk nauwelijks inflatie, en heeft ondanks alle tegenslagen in de afgelopen decennia zijn koopkracht behouden. Daarom vormt goud kopen een interessant alternatief voor sparen en beleggen.
Verschillen tussen goud en zilver
Er zijn veel verschillen tussen goud en zilver. De prijs is misschien wel het grootste verschil. Maar ook het feit dat goud wereldwijd vrijgesteld is van btw en zilver niet. Dit is zo omdat zilver nu eenmaal heel veel in de industrie gebruikt wordt. Zilver geleidt goed en zie je dus veel terugkomen in elektronica, maar heeft ook een antibacteriële werking waardoor het ook veel gebruikt wordt in ziekenhuizen.
Zilverbaren bijvoorbeeld worden echt gezien als een industrieel goed en hier komt dan ook 21% btw bovenop. Dit mag je als particulier niet terugvorderen. Dat betekent dat de zilverkoers met 21% zal moeten stijgen wilt u het aankoopbedrag in de toekomst terugkrijgen. Zilveren munten zijn wat dat betreft een slimmere keuze omdat deze worden verhandeld met een margeregeling. Daarbij wordt dus alleen btw berekend over de winstmarge van de handelaar.
Prijs en beurs
Nog een verschil is dat je, kijkend naar de huidige zilverprijs, een forse premie betaald bij het kopen van zilveren munten. Dat komt onder andere omdat het voor het munthuis niet zoveel uitmaakt welk metaal zij moeten slaan, het kost ongeveer evenveel.  Daarentegen staat de prijs voor zilver relatief laag  terwijl goud al gauw zo’n 65 keer duurder is. De kosten om een gouden munt te slaan zijn percentueel gezien te verwaarlozen als je het vergelijkt met de goudwaarde. Dezelfde kostprijs in verhouding tot de huidige zilverkoers kan al goed zijn voor een premie van 10%.
Tot slot zien we als laatste verschil dat in zilverhandel, het niet altijd fysiek zilver betreft. Zo wordt er op de beurs naar schatting 140 keer meer zilver verhandeld dan dat er wereldwijd beschikbaar is. Dat komt omdat er dan in zogenoemd ‘papier’ zilver gehandeld wordt.

Advertisement