Connect with us

Winkelen

Wat is Printing on Demand en hoe werkt het?

printen op afstand

Je schrijft een boek en wilt deze gedrukt hebben. Hiervoor kunnen je het boek drukken in oplage. Echter betekent dit dat je direct meerdere boeken laat drukken en je weet nog niet of het een succes gaat worden. Dat brengt dus het risico met zich mee dat jij een hele bestelling plaatst en later blijkt dat je een voorraad aan boeken overhoudt. Niet zo handig dus. Daarvoor komt Printing on Demand goed van pas. Wat dit precies in? Daar lees je hieronder meer over.

Wat is Printing on Demand

Printing on Demand komt de laatste jaren steeds vaker ter sprake. Dit is een druktechniek waarbij een boek pas wordt gedrukt op het moment dat deze ook wordt besteld. Door de ontwikkeling van de druktechniek kan er met behulp van lasertechnieken en moderne bindsystemen een boek per stuk relatief goedkoop worden gedrukt. In het kort wordt deze techniek ook wel POD genoemd. Het wordt ook aangeduid met Publishing on Demand, maar omdat je in feite niets uitgeeft is dit een aparte benaming.
Printing on Demand is interessant voor mensen die onzeker zijn over het succes van een boek en vooraf niet weten hoeveel boeken er verkocht zullen worden. Dit is dan ook steeds vaker het geval bij mensen die een boek in eigen beheer uitgeven. Wanneer er geen samenwerking is met een uitgeverij dan is er een grotere onzekerheid over het succes van een boek.

Hoe werkt Printing on Demand

Het proces verloopt in verschillende stappen. Wanneer je een partij hebt gevonden die het drukken voor jou gaat doen dan lever je de benodigde documenten en bestanden aan. De partij controleert deze bestanden. Niet op spelling, maar wel of het binnenwerk etc. goed is aangeleverd. Vervolgens kan het drukken plaatsvinden en wordt het papier afgewerkt. Daarna vindt het snijden en het binden plaats. Tot slot is er nog het schoonsnijden en is het boek helemaal klaar om gelezen te worden. Het enige wat eerst nog moet gebeuren is het verpakken en verzenden van de bestelling.

Advertisement