Connect with us

Mode

De juiste overhemd maat

overhemd

Een nieuw overhemd aanschaffen gebeurt voor de meeste mannen gewoon door middel van de standaard maten (s, m, l, xl en xxl) aan te houden. Maar hoe vaak gebeurt het niet dat het overhemd net niet de juiste pasvorm heeft of net te kort is? Door een aantal handige tips en trics toe te passen kun je er voor zorgen dat je altijd een overhemd draagt dat perfect aansluit bij jouw lichaam.

Boordmaat

De eerste maat die van essentieel belang is bij het aanschaffen van een goed overhemd is de boordmaat. Deze maat kan vast gesteld worden door met een meetlint de omtrek van je nek op te meten. Maak een omtrek van de nek ter hoogte van de adamsappel en trek het lint niet te hard aan. Je moet er wel voor zorgen dat het lint overal in contact is met je nek om een goede meting te kunnen uitvoeren. Het punt waar het lint niet verder kan is je nek omtrek. Om de juiste boordmaat voor een overhemd vast te stellen doe je bij het gemeten getal 1,5 op. Heb je bijvoorbeeld een nek van 41 cm, dan is jouw boordmaat voor een overhemd 42,5.

Mouwlengte

De tweede maat die bijdraagt aan een passend overhemd is de mouwlengte. Bij de universele maten wordt meestal uitgegaan van een gemiddelde lengte. Maar in praktijk blijkt dit toch vaak anders te zijn en zijn de mouwen van een overhemd vaak te kort. Als je het overhemd onder een colbert draagt dient de mouw 1.5 centimeter uit te steken. Als je je mouwlengte wilt opmeten, dan dient dit altijd door iemand anders gedaan te worden.
Hier een aantal handige stappen voor het opmeten van de mouwlengte:

  • Laat je armen lichtjes gebogen en langs je lichaam
  • Doe je vingers in je zakken
  • Leg het meetlint in het midden van de boven rug, net onder je nekplooi
  • Meet van het midden van de bovenrug tot de naad van de schouder
  • Schrijf dit getal op, dit is de eerste maat
  • Meet nu de vanaf de naad van de schouder tot de rand van de pols
  • Schrijf dit getal op, dit is de tweede maat

De twee waardes die je hebt opgeschreven tel je bij elkaar op en dan heb je de mouwlengte. Als het goed is ligt deze waarde tussen 81 en 94 cm.

De juiste maat

Nu je de boordmaat en de mouwlengte weet is het zaak om ze met elkaar in verband te brengen om er achter te komen wat jouw perfecte overhemd is. Stel dat jouw boordmaat 38 cm is en jouw mouwlengte 88 cm, dan is jouw overhemd maat 38/88.

Advertisement