Connect with us

Huis & Tuin

Informatie over Zweeds rabat

Als u in de bouw werkt of aannemer bent, zult u de term waarschijnlijk wel kennen; Zweeds rabat. Voor mensen die niet in de bouwkundige sector werken, is het echter een minder bekende term. Want wat is Zweeds Rabat? Het is eigenlijk niets anders dan planken die zijn afgewerkt met een zogenaamde groef en messing. Aan de ene lange zijde van de plank bevindt zich een groef, en aan de andere zijde een uitstulping, die messing wordt genoemd. De groef en messing schuiven in elkaar en zo ontstaat een groef- en messingverbinding.

Doeleinden van Zweeds rabat

In tegenstelling tot parket, dat ook vaak gelegd wordt met groef- en messingverbindingen, wordt Zweeds rabat niet voor vloeren gebruikt. Het wordt namelijk gebruikt om schuren en stallen mee af te dichten. Ook gevels van woonhuizen kunnen worden afgewerkt met Zweeds rabat. Maar Zweeds rabat wordt nog voor veel meer doeleinden gebruikt, zoals voor schuttingen. Wat Zweeds rabat zo geschikt maakt voor dergelijke doeleinden, is dat de groef- en messingverbinding voor een sterke en vrijwel waterdichte verbinding zorgt.

Zweeds rabat is duurzaam

De groef- en messingverbindingen van Zweeds rabat zorgen ervoor dat er minder gemakkelijk regenwater tussen de planken blijft hangen. Doordat de naden van Zweeds rabat beter droog blijven, heeft een dergelijke afwerking een lange levensduur. Doordat er minder regenwater tussen de planken blijft staan, gaan de rabatdelen immers minder snel rotten dan gewone planken en blijft de afwerking lang mooi en in goede conditie.

Kwaliteit Zweeds rabat

Zweeds rabat kan op diverse soorten gevels, schuren en schuttingen worden toegepast en daarom zijn ook de beschikbare soorten Zweeds rabat erg divers. Zo verschillen de rabatdelen bijvoorbeeld in lengte en in dikte. Houd er rekening mee dat een dikkere plank waarschijnlijk wel langer meegaat, maar dat dit ook weer voor extra gewicht aan de gevel zorgt. Let daarnaast ook op bij het kiezen van de houtsoort, als u van plan bent Zweeds rabat te laten aanbrengen op uw gevel, schuur of schutting. Niet elke houtsoort is even duurzaam en de prijs is zeker niet overal gelijk.

Advertisement