Connect with us

Huis & Tuin

Hoe onderhoud je je gazon tijdens de zomer?

De zomer klopt op de deur, en dat betekent lekker genieten van de buitenlucht, en van de tuin. Maar het tuinleven wordt natuurlijk nog veel leuker als je een mooie tuin hebt die dag in dag uit uitnodigt om er je tijd door te brengen. Zo’n tuin creëer je zelf met mooie accessoires, een gezellig tuinset en…. Een mooi, heldergroen gazon. En zo’n gazon heb je niet zomaar, want een mooi groen gazon schreeuwt om aandacht, zeker tijdens de zomermaanden. Hieronder wat onderhoudtips.

Onderhoud je gazon, maar zaai niet bij!

Heb je last van veel zieke plekken in je gazon? Bruine, dorre plekken? En wil je dit voor de zomer nog oplossen? Ga dan grasmatten kopen. Grasmatten (ook wel: graszoden) zijn immers het gehele jaar door te leggen, ongeacht wat voor weer het is. Ze vergroeien snel met de ondergrond, zeker wanneer het zonnig weer is, en jij zorgt dat je de matten tijdig en voldoende water geeft. Grasmatten/graszoden koop je gewoon bij tuincentra of bij de bouwmarkt. Beter is het om ze te bestellen (eventueel zelfs te laten bezorgen) bij gespecialiseerde kwekers met een online shop.

Maai je gras regelmatig. Maar niet te kort

Eén van de eenvoudigste maar belangrijkste onderhoudsvormen van het gazon is maaien. Ieder type of soort gazon heeft een maaibeurt nodig om gezond te groeien en niet te stikken. Maai je gras eens per week, en zorg dat je het niet korter maait dan 5 centimeter vanaf de grond.

Sproei niet dagelijks, maar eens per week!

Water/regen/vocht is belangrijk voor een goede wortelontwikkeling van gras. Bovendien voorkomt het dat gras uitdroogt en je een bruin, dor gazon krijgt. Veel mensen sproeien de hele zomer door (bijna) dagelijks hun gras. Dat is niet verstandig. Beter is het om je gazon eens per week twee uurtjes lang te besproeien, en dat alleen in de weken waarin het niet of nauwelijks regent.

Advertisement