Connect with us

Huis & Tuin

Er moet snel een plan voor zelfstandige woningen voor ouderen komen

Bepaalde oudere mensen kiezen ervoor om in een verzorgingshuis te verblijven aangezien ze daar met leeftijdsgenoten hun tijd doorbrengen en zich daardoor minder eenzaam voelen. Andere ouderen geven juist de voorkeur aan zelfstandig wonen, maar dat blijkt niet altijd te gaan. Het huis vergt aanpassingen en het is niet voor iedereen mogelijk om dit zelf te bekostigen.
Er moeten daarom meer ouderenwoningen komen vindt de PvdA. De partij is van mening dat minister Blok van Wonen en staatssecretaris van Rijn (Volksgezondheid) met een plan moeten komen zodat ouderen langer zelfstandig kunnen wonen. Woningen kunnen aangepast worden, maar ook nieuwbouw zou tot het plan moeten behoren.
Jaarlijks zouden er 44.000 woningen aangepast moeten worden, vindt kamerlid Jacques Monasch. Hij legt uit dat er al een soortgelijk plan bestaat, maar deze is gericht op de huisvesting van studenten. Omdat het plan succesvol is, zou er ook zoiets voor ouderen moeten komen. Er ontstaat namelijk steeds meer vraag naar aangepaste woningen en woonvormen voor ouderen, aldus Monasch.
Van Rijn stemt voor een beleid om mensen langer thuis te kunnen laten wonen. De familie zou bijvoorbeeld zorg kunnen regelen voor hun (groot)ouders. Gemeenten, zorgaanbieders en vastgoedpartijen zouden snel om te tafel moeten zitten om een plan te ontwerpen. Er moet een einde komen aan de grote wooncomplexen waarbij te veel ouderen zitten, vindt Monasch.
Welke aanpassingen kan een woning gebruiken?
Voordat ouderen beter zelfstandig kunnen wonen, hebben de huizen aanpassingen nodig. Hierdoor moet het gemak voor de oudere mensen toenemen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een traplift in te bouwen, waardoor de persoon geen trap hoeft te lopen. Ook zijn zaken als ondersteuningen in de badkamer of deurdrangers om de deuren automatisch te openen een goed idee.

Advertisement