Wanneer je voor het eerst uit je ouderlijk huis gaat, heb je waarschijnlijk niet zoveel om aan een nieuwe inrichting te besteden. Ook wanneer je noodgedwongen moet verhuizen, maar je krap bij kas zit kun je wel een geschikter momenten bedenken. Toch zal het ervan moeten komen en zet je je schouders eronder: verhuizen. Hoe maak je van een nieuw huis een echt thuis als je maar beperkte middelen hebt? Met deze tips en een dosis creativiteit verzamel jij de leukste spullen bij elkaar, voor een zacht prijsje.
Schakel vrienden, familie en sociale media in
De gemakkelijkste manier om aan (gratis) spullen te komen is vrienden en familie in te schakelen. Veel mensen hebben ergens nog wel een meubelstuk dat ze in een hoekje hebben geschoven, maar eigenlijk best graag kwijt zouden willen. Je helpt ze er zo goed als vanaf. Daarnaast zijn er steeds meer groepen op sociale media waarbij je je kunt aansluiten en waarin veel meubels en andere spullen worden weggedaan. Wees hierin creatief: misschien is een meubelstuk op het eerste oog niet helemaal jouw stijl, maar kun je het zelf eigen maken door het bijvoorbeeld een likje verf te geven.
Vindt pareltjes bij de kringloopwinkel
Een tweede tip is het bezoeken van de kringloop. Tweedehandswinkels worden steeds kritischer naar wat ze wel en niet aannemen en bieden daardoor af en toe echte pareltjes aan, voor een zacht prijsje. Ook hierbij geldt: wees creatief. Bekijk wat je nodig hebt en past een meubelstuk voor je gevoel net niet? Bedenk wat je zou kunnen veranderen waardoor het wél past. Een kast een likje verf of nieuwe deurknoppen geven doet wonderen. Bovendien haal je op deze manier heel eigen en authentieke stukken in huis, wat je woning een bijzondere sfeer geeft.
Hergebruik wat je al hebt
De goedkoopste optie is een logische, maar wordt vaak over het hoofd gezien: hergebruik wat je al hebt. Misschien is het verouderd, past het qua afmetingen net niet helemaal lekker of ben je écht toe aan iets nieuws, maar geef het een kans. Soms heb je geen keuze en zal je eraan moeten geloven. Troost je bovendien met de gedachte dat het niet voor altijd is en dat het je op dit moment de mogelijkheid geeft om in een nieuw huis te gaan wonen. Op deze manier ben je nog dankbaarder als je in staat bent om bestaande meubels te vervangen.
Vervang oude meubels één voor één
En dat vervangen hoeft natuurlijk niet in één keer. Een huis moet groeien en soms is de beste manier om dat tot stand te laten komen door meubels één voor één te vervangen. Zo kom je er écht achter wat wel en niet werkt en doe je geen miskoop. De neiging om een geheel nieuwe inboedel aan te schaffen is een logische, maar ontneemt je de kans om een woning ‘te passen’. Soms kom je er pas na een paar maanden achter dat in die ene hoek een lamp mist of dat aan die andere muur helemaal geen kast nodig is. Geef het huis de tijd om te wennen. Wil je tips voor het je eigen maken van een huis? Die lees je hier.