Connect with us

Wonen

Waar kies ik voor: een houten of metalen radiatorombouw?

Radiatoren met een verouderd design doen al snel afbreuk aan je interieur. Ze kennen allemaal dezelfde grijzige crème kleur en staan symbool voor iets ouderwets. Wie er geen behoefte aan heeft om oude radiatoren te vervangen – omdat ze nog goed functioneren en nieuwe radiatoren duur zijn- kan de huidige radiatoren op eenvoudige wijze een metamorfose geven. Radiatoren kun je op verschillende wijze subliem integreren binnen je interieur, bijvoorbeeld via een radiatorombouw. Je leest hier wat de voor- en nadelen zijn van de radiatorombouw.

Radiatorombouw, boost voor je interieur

Heb jij genoeg van de aanblik op ouderwetse radiatoren binnen je interieur? Op een gegeven moment wil je er iets mee, want wanneer de rest van je interieur er piekfijn bijstaat vormen ouderwetse radiatoren een doorn in het oog. Met de radiatorombouw, ook bekend als radiatorbekleding, ligt de oplossing binnen handbereik. Radiatorbekleding is in velerlei uitvoeringen en kleuren verkrijgbaar, maar allen hebben zij gemeenschappelijk dat zij de oude radiator volledig wegwerken middels een ombouw. Op deze wijze krijgt je interieur ineens een strakkere look. Het verschil is echt enorm. Maar voor welk type radiatorbekleding kies je?

Houten of metalen radiatorombouw?

Een radiatorombouw kan gemaakt zijn van hout, of van metaal. Afhankelijk van jouw doeleinde kies je voor één van beide typen. De metalen ombouw geeft meer warmte af, aangezien metaal veel beter geleidt dan hout. De houten ombouw kent dan ook openingen zodat de warmte zich beter kan verspreiden.

Voor- en nadelen houten- en metalen radiatorombouw

  • Bij de houten radiatorombouw treedt er helaas meer warmteverlies op. Je zult harder moeten stoken om dezelfde warmteopbrengst te krijgen.
  • De houten radiatorombouw betekent dus helaas een stijging van je stookkosten.
  • De metalen radiatorombouw is effectiever doordat metaal beter geleidt dan hout, en de metalen ombouw dus net zo heet wordt als de radiator zelf.
  • De houten radiatorombouw is echter ook als bankje te gebruiken indien je kiest voor een breed model! Plaats er een paar kussens op en je hebt een leuk zithoekje gecreëerd bij de vensterbank.
  • De metalen radiatorombouw wordt te heet (bij volle kracht) om te fungeren als zithoekje.
  • De metalen radiatorombouw kent geen openingen, omdat de warmteafgifte optimaal is.
  • Een houten radiatorombouw kent een meer rustieke uitstraling, waar de metalen radiatorombouw moderner oogt.
  • De metalen radiatorombouw wordt doorgaans verkocht in een matterende, poedervormige coating, zodat hij geruisloos opgaat in het interieur en dus niet glanst.
  • Heb je jonge dreumesen in huis rondkruipen? Dan kies je liever voor een houten radiatorombouw, aangezien deze niet zo heet wordt.
  • De investering in een metalen radiatorombouw is niet puur voor het optische effect, aangezien hij de warmte van de radiator optimaal geleidt.

Tot slot

Voor beide typen geldt overigens dat zij in diverse uiteenlopende kleuren verkrijgbaar zijn. Zo kun je direct kiezen voor een radiatorombouw die matcht met de kleuren van jouw muur. Voor iedere maat radiator is er een radiatorombouw verkrijgbaar: hoe lang, hoog of klein jouw radiatoren ook zijn.

Click to comment

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisement