Connect with us

Wonen

Hoe wordt de verhuurhypotheek berekend?

mensen dromen van een nieuw huis

Met een spaartegoed van 100.000 euro of meer zijn het barre tijden. Het kost vanaf de zomer van 2021 namelijk geld om dit soort bedragen te stallen bij een bank. Boeterente en inflatie zorgen ervoor dat het geld een negatief rendement oplevert en dat is zuur. Er zijn andere opties om toch rendement te maken.

Investeren in onroerend goed

Onroerend goed wordt altijd gezien als een goede investering. Voor de eigen woning, maar ook om het spaartegoed te besteden aan het kopen van een woning die je zelf niet bewoond. De woning kan verhuurd worden en kan in waarde stijgen. Ofschoon er een behoorlijke waardestijging is geweest in onroerend goed, is het einde volgens makelaars nog niet in zicht. Er is een duidelijke krapte in de woningmarkt en de rente blijft historisch laag.

De systematiek van de verhuurhypotheek

Bij een verhuurhypotheek geldt een andere systematiek. Bij een verhuurhypotheek berekenen wordt een aanzienlijke eigen investering verwacht van zo’n 25 tot 30 procent. Dit betekent dat alle aankoopkosten ook zelf gefinancierd moeten worden. Belangrijke kosten zijn de verhoogde overdrachtsbelasting, taxatie-, bank- en notariskosten. De taxatie wordt verricht op basis van de huurwaarderatio en de WOZ-waarde. Dit is een lager bedrag als een ‘vrij van huur’ pand. Dit kan betekenen dat een koopprijs aanzienlijk hoger is dan de taxatiewaarde waardoor de eigen inbreng groter wordt.

Gemeente stelt eisen

De verhuurmogelijkheden zijn niet overal hetzelfde. Veel gemeenten stellen eisen aan de verhuurmogelijkheden, zoals het wel of niet mogen splitsen van woningen voor verhuur per kamer. Mogelijk wordt er per 2022 door veel gemeenten een vergunningsstelsel ingevoerd voor de verhuur van woningen. Bij het bepalen van de huur wordt er onderscheid gemaakt in vrije sector en sociale huur. De kale huur bepaalt of de woning onder of boven de huurliberalisatiegrens valt. Voor het rendement dient de woning in de vrije sector te vallen.

De rente van een vastgoed- of verhuurhypotheek ligt hoger dan de reguliere hypotheekmarkt vanwege een risico-opslag. De verhuurinkomsten worden wel meegenomen bij de hypotheekbeslissing, maar de eigen inkomsten zijn bepalend. Voor een particuliere vastgoedinvesteerder wordt uitgegaan van maximaal vier woningen. Fiscaal gezien is box 3 van toepassing. Op basis van het netto vermogen wordt een heffing berekend.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisement