De herfst en winter zijn weer in aantocht.
Dit betekent voor Nederland fietsland, dat we iets meer aandacht aan ons ijzeren ros ofwel de fiets ons vervoermiddel bij uitstek, zullen moeten geven. Bij regelmatig gebruik maken van de fiets, of dit nu korte of langere ritten zijn, kunt u er op wachten dat onderdelen slijten of soms stuk gaan. Door goed aan fietsonderhoud te doen – ook in de winter – kun je de schade zoveel mogelijk beperken en soms langdurig genieten van een fiets zonder slijtagegebreken.
Zelf regelmatig klein onderhoud uitvoeren zorgt ervoor dat de fiets in het dagelijks gebruik veel soepeler blijft draaien en de kans op snellere slijtage wordt hierdoor ook verminderd. De tijd die u hiervoor nodig heeft is klein, de voordelen daartegen groot. Fietspunt-online.nl heeft hiervoor wat aandachtpunten voor u op een rij gezet.
Schoonmaken
Benodigdheden:
– tandenborstel
– sponsje
– water (tuinslang)
– warm water (sopje in emmer)
Maak je fiets helemaal schoon op alle onderdelen met het warme sopje. Onder de spatborden wordt vaak vergeten, reinig deze dus ook. Behandel de ketting met een oude tandenborstel. Vervolgens alles met een gewone waterslang zonder druk afspoelen, geen hoge druk gebruiken. Je kunt dan namelijk water in de lagers van je versnellingsnaaf en trapas krijgen. Dat wil je niet want veroorzaakt problemen. Vervolgens de fiets even goed laten drogen.
Ketting smeren
Hang je fiets aan een haak of zet hem gewoon op z`n kop. Vervolgens de trapper naar achter draaien en spuit vervolgens de ketting op de achtertandwielen in met een ontvetter. De ontvetter zorgt voor een beschermend, vuilafstotend laagje. Smeer daarna de ketting in met dunne olie, teflon- of siliconenspray. Draai met de trappers de ketting een paar keer rond, voor- en achteruit, zodat de olie zich goed overal kan verspreiden. Verwijder met een droge doek het smeermiddel dat overtollig is.
Kabels smeren
De kabels van de versnelling en de remmen. Bij de meeste fietsen met een derailleur kun je deze kabels eenvoudig losklikken. Maak ze schoon en droog met een doek en smeer ze in met hetzelfde smeermiddel als voor de ketting.
Bandenspanning
Hoe hoger de bandenspanning, des te lager de rolweerstand van de band. Bovendien is de kans op een lekke band kleiner als je banden op spanning zijn. Een fietsband van een gewone fiets moet een spanning hebben van 3,5 tot 4 bar.
Mocht u na regelmatig onderhoud en jaren van fietsgenot toch toe zijn aan een een nieuwe fiets. Kijk dan eens bij Fietspunt-online.nl voor een kwalitatief goede en eerlijk geprijsde fiets. Daarnaast is onze service hoogstaand en behandelen we klanten zoals we zelf behandeld willen worden.