Ben je van plan om zelf vloerverwarming aan te leggen? Dit is niet zomaar gedaan, maar met een paar bruikbare weetjes en wat handigheid kun jij het ook zelf doen. In dit blogartikel geven we een aantal praktische tips mee, zodat jij binnenkort van je eigen geïnstalleerde vloerverwarming kunt genieten.
Tip 1: Er zijn twee soorten vloerverwarming: elektrische -en warm water vloerverwarming. Elektrische vloerverwarming is doorgaans gemakkelijk te installeren en is steeds meer in opkomst. Dit type verwarming wordt voornamelijk gebruikt bij kleine ruimtes zoals de badkamer en toiletruimte. De opwarmtijd is korter en het verbruik is voordeliger dan met een watergedragen vloerverwarmingssysteem. Daarbij heb je maar een dunne overvloer nodig omdat de verwarmingselementen in een dunne mat zijn verwerkt. Een elektrische vloerverwarming wordt aangeraden voor starters met een kleine portemonnee omdat de aankoop iets goedkoper is. Een bijkomend nadeel is dat het energieverbruik wel aardig hoog ligt. Met een warm water verwarming is de vloer eigenlijk de radiator. Een CV ketel verwarmt het water en dit wordt door de leidingen gevoerd. De temperatuur van je woning wordt hiermee gelijkmatig verdeeld. Watervoerende vloerverwarming is een stuk voordelig in gebruik dan elektrische vloerverwarming wanneer je grote ruimtes wilt verwarmen. Bedenk van te voren goed welke soort vloerverwarming je wilt gaan installeren en of het rendabel is voor jouw gebruiksdoeleinden. Houdt hiermee de oppervlakte van de ruimte goed in het achterhoofd.
Tip 2: Meet de ruimte op die je wilt verwarmen en bedenk wat de gemiddelde temperatuur moet zijn. Hiermee kan je berekenen hoeveel meter verwarmingsbuis je nodig hebt.
Tip 3: Bij het leggen van deze buizen moet er ongeveer 10 tot 15 centimeter ruimte tussen gelaten worden. Bij een goed geïsoleerde woning is dit zo’n 15 centimeter. Als je vloer niet goed afgewerkt is dien je eerst isolatieschuim neer te leggen. Is je vloer wel goed afgewerkt? Dan moet je sleuven frezen waar later de buizen in worden gelegd.
Tip 4: Leg dun zilverfolie bovenop de buizen voor gelijkmatige verspreiding van de warmte. Leg hier vervolgens ratermatten op waar je de buizen aan vast maakt.
Tip 5: Gebruik randisolatie zodat je aan de zijkanten geen warmte verliest. Controleer je installatie door water door de buizen te laten lopen bij een watervoerende vloerverwarming en dit te checken op lekkage.
Tip 6: Maak het geheel af door 2 a 3 centimeter cement over de de buizen te gieten. Het spreekt voor zich dat je jouw vloer goed moet laten drogen voordat je de verwarming aanzet.
Vind je het allemaal nog wat lastig, of wil je meer informatie? Vraag dan een professioneel bedrijf om hulp dat gespecialiseerd is in het leggen van vloerverwarming.