Grondspots in een tuin zijn erg mooi om een gevel of boom te verlichten. Je kan deze verlichting makkelijk zelf installeren. Net zoals bij andere elektriciteitswerken is enige voorzichtigheid aanbevolen. Bij de installatie van grondspots is een waterdichte aansluiting namelijk erg belangrijk.
Stap 1: grondspots kiezen
Er zijn grondspots voor binnen en voor buiten. De modellen voor buiten herken je aan de hoge IP-waarde. De IP-waarde geeft de bescherming tegen vuil en water weer. Des te hoger dit getal, des te beter de bescherming. We raden aan om grondspots met een IP68 te kiezen.
Stap 2: de locatie bepalen
Hoewel grondspots voor buiten erg sterk zijn, neem je best nog enkele voorzorgsmaatregelen bij de positionering ervan. Plaats grondspots nooit in een kuil. Een vlak oppervlak zorgt ervoor dat water niet op de grondspot blijft staan.
Daarnaast is het een goed idee om onder de grondspot wat grind te plaatsen. Zo wordt overtollig water sneller afgevoerd en maakt grondwater minder kans om de spot aan te tasten.
Stap 3: bekabelen
Grondspots bekabel je best met een rubberen kabel, zoals een CTMB 3G1.5. Deze kabel heeft een beschermende waterdichte mantel die kortsluitingen voorkomt.
Tip: leg de bekabeling voor de grondspots zeker diep genoeg. Wij raden een diepte van 50 à 60 cm aan. Dit voorkomt problemen tijdens de heraanleg van je tuin of schade door wortels van planten.
Stap 4: verbindingen maken
Net zoals binnenshuis worden verschillende spots op één lichtkring verbonden. Ook hier moeten we zorgen dat deze verbinding waterdicht is. De veiligste manier om dit te doen is via een aftakdoos en deze te vullen met een speciale hars. Eens de giethars is uitgehard, kan er geen water meer binnendringen. Verbind nu het uiteinde van de stroomkabel met een schakelaar en de zekeringskast, en jouw nieuwe grondspots zijn klaar voor gebruik!