Connect with us

Huis & Tuin

Monumentaal pand schilderen, waar moet je op letten?

In het bezit zijn van een monumentaal pand is zeer bijzonder. Echter zal je hier ook veel onderhoud aan moeten plegen en het pand zo nu en dan laten inspecteren om onnodig hoge kosten te voorkomen. Misschien wil je de woning opnieuw gaan verven. Dat klinkt heel eenvoudig, maar dit blijkt in de praktijk anders te zijn. Je moet immers rekening houden met een heleboel regels en wetten die komen kijken bij het onderhoud van een monumentaal pand. Het pand is namelijk niet voor niets monumentaal verklaard en je mag hier dus ook niet zomaar veranderingen aan aanbrengen.

Wetten en regels bij monumentale panden

Als je onderhoud wilt plegen aan een monumentaal pand, of dit nu je eigen woning is of een ander pand, dan krijg je te maken met een aantal wetten en regels. Niet elk pand mag immers zomaar geverfd worden. Het is belangrijk dat je hiervoor contact opneemt met de gemeente om eventueel een vergunning aan te vragen. Welke regels van toepassing zijn, zijn namelijk volledig afhankelijk van het soort monument. Een schilder gespecialiseerd in monumenten kan hierbij helpen.

Ga zorgvuldig te werk

Bij het beschilderen van een monumentaal pand komt een heleboel kijken. Het pand moet namelijk zo veel mogelijk in de originele staat behouden worden. Soms is het echter zo vervallen dat het wel een nieuwe verfbeurt kan gebruiken. Hierbij dien je je in de meeste gevallen aan bepaalde eisen te houden. Doe van tevoren genoeg onderzoek naar wat op jou van toepassing is. De vuistregel bij het verven van een monumentaal is doorgaans: als het niet nodig is, doe het dan niet. Een te dikke verflaag toont eerder gebreken en moet vervolgens opnieuw aangebracht worden. Niet alleen geeft dit veel meer werk, maar het is ook minder mooi.

Regelmatig onderhoud en reiniging

Monumentaal schilderwerk vraagt om intensief onderhoud om het resultaat zo lang mogelijk mooi te houden. Hierdoor voorkom je schade en onnodig extra schilderwerk. Dit is ook beter voor het behoud van het monumentale pand. Voor het reinigen van waardevolle oppervlakte, zoals bijzondere gevels, is het raadzaam om een specialist in te schakelen, zodat je niet verongelijk het pand beschadigd.

Advertisement