Connect with us

Huis & Tuin

Kelder isoleren: waar u op moet letten

Het isoleren van kelders is een lastig karwijtje. Zoals u waarschijnlijk wel weet zijn kelders over het algemeen vochtige en koude plekken, wat de kans op vochtproblemen zoals schimmel en vochtplekken vergroot. Het is daarom belangrijk van te voren goed te bedenken of het zin heeft om uw kelder te isoleren. Als u het verkeerd aanpakt, kunnen vochtproblemen erger worden en kan de energierekening oplopen in plaats van dalen. Dit komt voor wanneer u niet goed isoleert en wanneer het uiteindelijk kouder is in plaats van warmer in de kelder.
Voorbereiding
Alvorens te beginnen aan het isoleren van uw kelder, is het belangrijk om eerst op inspectie uit te gaan. Kelders zijn namelijk broedplekken voor vochtproblemen en zijn nooit helemaal droog te krijgen. Het is daarom van belang om eerst te inspecteren wat voor vochtproblemen er zijn.
U kunt dit doen door zelf natte plekken na te gaan en te kijken of er ergens schimmelvorming plaatsvindt. Zijn er leidingen die lekken? En hoe staat het met het metselwerk? Heeft de kelder een muur van cementblokken of poreuze baksteen? Om vochtproblemen tegen te gaan is het beter om een muur van gegoten beton te hebben.
Een andere manier om te zorgen dat uw kelder geen last van vochtproblemen heeft is om naar buiten te gaan en te kijken of water de mogelijkheid heeft om de kelder in te dringen. Kijk bijvoorbeeld naar hoe de regenpijp loopt. Zorgt deze voor extra water in de muren? Dan is het belangrijk om te kijken of u deze kunt verplaatsen. Ook als u te veel water geeft aan de planten die direct naast de kelder staan kunt u er voor zorgen dat overtollig water doordringt in de muren of vloeren van uw kelder.
Het isoleren van muren
De muren isoleren is een goed begin als u uw kelder wilt isoleren. Het is dan belangrijk om gebruik te maken van isolatiematerialen die om kunnen gaan met vocht zoals XPS (piepschuim). Isolatieplaten van PUR schuim of glasvezel zijn niet geschikt om te isoleren omdat deze vochtdoorlatend zijn. Door muren te isoleren zorgt u voor lagere stookkosten met behoud van een warm gevoel in de kelder.
Isolatie van het plafond
Uw kelderplafond isoleren is over het algemeen niet aan te raden. Het zorgt namelijk voor een koudere ruimte. De enige redenen om het wel te doen is als de kelder onverwarmd is en u eigenlijk nauwelijks gebruik maakt van de kelder. Als u het plafond toch wilt isoleren, moet u gebruik maken van vochtwerende folie om zo vochtproblemen in uw kelder te voorkomen. Waar u altijd aan moet denken zijn de luchtwegen van de kelder naar de woonruimte. Deze dienen afgesloten te zijn. Ook dient u verwarmingsbuizen of waterleidingen goed te isoleren omdat deze sneller afkoelen en kunnen zorgen voor verlies (door een hogere energierekening).
Isoleren van vloeren
De vloer van uw kelder isoleren is nuttig maar tegelijkertijd erg arbeidsintensief. U zult namelijk uw hele vloer moeten verwijderen indien er geen kruipruimte onder uw kelder bvindt. Het is aan te raden om een laag kiezelstenen te storten, vervolgens piepschuimplaten en polyethyleen (vochtwerend plastic) te plaatsen om vervolgens een betonnen vloer te gieten. Zo zal de vloer optimaal geïsoleerd zijn.

iot iot

Verduurzaam jouw woning met deze tips!

Wonen

24/7 bereikbaar voor dakrenovatie

Actueel

Dakisolatie, een goede keuze?

Huis & Tuin

Advertisement