Beuken zijn vooral bekend als inheemse bomen, maar deze grote boom is ook prima geschikt voor in de tuin. Als erfafscheiding past de beukenhaag in vrijwel iedere tuin en door hem regelmatig te snoeien hebt u een haag die vier seizoenen lang zijn blad behoudt.
Wat is een beukenhaag?
Een van de grote voordelen van een beukenhaag is dat deze winterhard is. Zo hoeft u in de wintermaanden niet naar een kale haag te kijken. De bladeren worden in de winter bruin en maakt in het voorjaar plaats voor nieuwe groene bladeren.
Als u van plan bent om een beukenhaag in uw tuin aan te planten dan is het volgende handig om te weten:
- Het beste plant u de beukenhaag aan tussen half november en april.
- Jaarlijks groeit uw beukenhaag zo’n 40 à 50 cm.
- In het geval dat u ervoor kiest de beukenhaag niet te snoeien, dan bereikt deze na 10 jaar een hoogte van maar liefst 4 tot 6 meter.
Het planten van een beukenhaag
Door de beukenhaag aan te planten in het najaar, de wintermaanden en het vroege voorjaar is het mogelijk dat de beuken met blote wortels geleverd worden. Hierdoor liggen de prijzen lager dan wanneer u buiten het seizoen een beukhaag in een pot koopt. Beukenhagen zijn leverbaar in de kleuren rood (Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’) en groen (Fagus sylvatica). Voor een snel resultaat en een mooie, dichte haag plant u het beste een dubbele rij. Let goed op dat u de beukenhaag plant op een zanderige grond die niet al te nat is.
Het verschil tussen de groene en rode beuk
De Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’ ofwel de rode beuk verschilt niet veel van de groene beuk. Het meest opvallend is de bladkleur die bij de rode beuk prachtige donkerpaars is. Net als bij de groene Fagus sylvatica behoudt de rode beuk ook in de wintermaanden zijn dorre bladeren en maken deze in de lente plaats voor het nieuwe blad. De rode beuk geeft uw beukenhaag een extra luxe uitstraling. Uiteraard is het ook mogelijk om de groene en de rode beukenhaag met elkaar de combineren voor een speels effect.
Hoe behoudt uw beukenhaag de juiste kwaliteit?
Let bij de aanschaf van de beuken op de vertakkingen onderaan. Een beuk die onderaan weinig takken heeft wordt gekscherend ook wel eens een breinaald genoemd. Als u deze plant ontstaat er een beukenhaag die onderaan niet helemaal dicht is. Ook hier zult u een prijsverschil in zien. Beuken met weinig vertakkingen onderaan zijn goedkoper dan de breinaalden. Door voor een betere kwaliteit te kiezen bent u zeker van een mooi eindresultaat: een schitterende beukenhaag.