Onderzoekers verklaren dat individu’s die beroerd slapen meer kans ontwikkelen op een hartaanval.
Slaapapnue of slecht slapen zou zich vertalen in drie keer meer risico op een hartaanval dan andere personen.
Onderzoekers volgden 54,279 vrijwilligers tussen de ouderdom van 20 en 89 en dat voor langer dan 11 jaar lang en konden zo in kaart brengen of ze ongemak hadden van de drie grootste symptomen van slaapstoornissen.
De drie verschijnselen waar naar gekeken werd waren: moeite hebben om in slaap te vallen, problemen om in slaap te blijven en zich niet wakker voelen als men opstond. Diegene die van alle drie verschijnselen klaagden hadden een beduidend hoger risico op een hartfalen dan diegene die nauwlijks klachten hadden of maar één of twee verschijnselen vertoonden.
Wetenschapper Dr Lars Laugsand, van de Norwegian University of Science and Technology in Trondheim, zei dat de studie ook niet aantoont dat slaapapnue voor hartstilstand kan zorgen, louter dat er een sterke schakel is tussen de twee.
Een hartfalen gebeurt mits het hart niet sterk genoeg is om op een efficiënte manier bloed door het lichaam te pompen. Het veroorzaakt moeheid, ademtekort, versnelde hartslag en gezwollen enkels, en kan leiden tot serieuze complicaties.
Miljoenen mensen – naar schatting één op vier adolecenten – ondergaan slaapproblemen en eveneens één op tien zegt daar de uitwerking van te voelen tijdens z’n alledaags leven in de trant van moeheid en gemoedswisselingen.
Dr Laugsand en collega’s, die een studie publiceerde in het European Heart Journal, vergaarde informatie over slaap tradities van heren en dames die geen signalen vertoonden van hartproblemen toen ze met de studie begonnen in de midden jaren %u201990. Ze volgden de vrijwilligers op tot het jaar 2008 en hadden tot op die tijd 1,412 gevallen van een hartfalen.
Er was een verhoogd risico van 453 procent op een hartfalen voor mensen diegene alledrie de verschijnselen van insomnia vertoonde versus iemand die geen verschijnselen had. Dit getal ging nog omhoog naar 525 procent als ze ook last hadden van depressie en angstaanvallen bovenop de gewone verschijnselen.
Dr Laugsand liet merken dat het ook niet herkenbaar was welk biologisch mechanisme hiertoe zorgde, doch slaapproblemen zouden stress kunnen teweegbrengen wat een negatieve invloed heeft op onze hart functies.
Dr Tim Chico, klinisch hoogleraar op de universiteit van Sheffield, zei: “studies berustend op deze bezorgen interessante suggesties weer die men nader zou kunnen bekijken. Insomnia is een hoogst onprettige toestand, maar er zijn effectieve aanpassingen in de levenswijze die insomnia kunnen inperken, bijvoorbeeld gewicht verliezen en oefeningen.
“Gelukkig zijn de meeste dingen die de kans op een hartaanval korten ook goed om insomnia te verbeteren, een goed dieet, oefeningen, afvallen en bovenal niet roken of stoppen met roken.
Geleerde Emeritus Alun Evans zei ” dit omvangrijk en zeer goed verricht onderzoek toont een duidelijke connectie aan tussen het aantal verschijnselen van slecht slapen en het vormen van een hartaanval wat jaren nadien.
Een compleet onafhankelijk studie heeft nu ook uitgewezen dat slaapproblemen invloed hebben op enkele honderden genen in ons lichaam. Hopelijk kunnen nog meer van deze studies ons nog meer vertellen over de redenen waardoor we slecht slapen en hier dan ook goede oplossingen voor vinden.