Connect with us

Gezondheid & Welzijn

Informatie over paratyfus

Paratyfus

Paratyfus en buiktyfus zijn twee infecties die een toerist doen griezelen tijdens zijn vakantie. Om onaangename verassingen te vermijden op vakantie of op een zakenreis, is het belangrijk om de de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen , symptomen te herkennen en in het slechtste geval, juist handelen als u getroffen bent door paratyfus.

De juiste voorzorgsmaatregelen

Er is geen succesmiddel tegen paratyfus. Vermits het een bacteriële infectie is, is het niet mogelijk om de bacteriën te vinden met het blote oog. Voor u het weet, heeft u de bacterie in uw lichaam. Of u de symptomen krijgt, hangt af van het immuunsysteem.
Laat het niet zover komen. Dankzij enkele eenvoudige regels vermindert u de kans op Paratyfus drastisch. Paratyfus wordt enkel overgedragen door water of voedsel dat besmet is. Het voedsel moet hiervoor in contact komen met uitwerpselen of urine waarin de bacterie zich bevindt. Drink en eet daarom enkel steriele producten. Water dient gekookt te worden alvorens het te drinken. Verzegeld water is ook toegelaten. Het eten zelf dient bereid te zijn op hoge temperatuur. Zo worden de bacteriën gedood en loopt u geen risico op paratyfus. Fruit mag niet gewassen worden met leidingwater, ook niet na het schillen. Kuis uw tanden ook met flessenwater. Door uw glas te vullen met leidingwater zou u tijdens het spoelen besmet water gebruiken.

De symptomen

Ondanks uw voorzichtig gedrag tijdens de vakantie, is het steeds mogelijk dat u besmet bent met de Salmonella paratyphi. Deze bacterie is verantwoordelijk voor paratyfus. De incubatieperiode bedraagt één tot drie weken. In deze periode ondervindt u geen hinder van de infectie. Nadien beginnen de symptomen zich te manifesteren. De belangrijkste symptomen zijn diarree, koorts, misselijkheid en gastro-enteritis. Andere symptomen zijn hoofdpijn, miltvergroting en lusteloosheid. De symptomen van paratyfus en buiktyfus zijn nagenoeg identiek. Paratyfus is milder dan buiktyfus en is bijgevolg draaglijker.

De behandeling

Om paratyfus vast te stellen zijn bloedkweken nodig. Bloed of beenmerg wordt gebruikt om de infectie vast te stellen. Zodra de juiste diagnose wordt gesteld, begint ook de behandeling. Met de juiste antibiotica wordt de infectie in twee weken bestreden. Tijdens de eerste week van de behandeling is er vaak geen verbetering merkbaar. Nadien verdwijnen de symptomen en begint het herstel. Belangrijk is om het lichaam te voorzien van voldoende voedingsstoffen en vocht. Dit geeft het lichaam alle mogelijkheden om de infectie te bestrijden en dehydratatie te vermijden. U doet dit best in samenspraak met een geneesheer.

Advertisement