Sommige mensen laten hun hele leven regeren door angst. En dat is enorm zonde, want angst is een emotie waar je met behulp van psychologische begeleiding veel beter mee om kunt leren gaan.
In dit artikel vertel ik wat angst precies is, welke soorten angst er zijn en hoe je beter met je angst kunt leren omgaan.
Wat is angst?
Veel mensen vinden angst een enorm onprettige emotie. Toch is er eigenlijk weinig aan de hand als je bang bent.
Om goed te begrijpen wat angst is, moeten we een aantal jaren terug in onze evolutie. In die tijd waren mensen nog halve apen die in het oerwoud woonden en niet in huizen met airconditioning. In die omgeving was het belangrijk dat je snel in actie komt als er gevaar dreigt. En daar is ons lichaam nog steeds op voorbereid.
Als je bang bent, noemen we dat de “fight or flight response”. Dat betekent dat je lichaam klaargemaakt wordt om te vechten of te vluchten. Dat betekent dat er bloed naar je spieren wordt gestuurd en dat je hart sneller gaat kloppen.
Uiteindelijk is dat het enige waar het over gaat bij angst: je lichaam wordt in staat van paraatheid gebracht. Niks om bang voor te zijn eigenlijk toch?
Soorten angst
Er zijn verschillende soorten angststoornissen. We zullen er hier drie bespreken die veel voorkomen:
Fobie: een fobie is een angst voor 1 specifiek ding. Er zijn mensen die bang zijn voor spinnen en hoogten, maar ook voor minder voor de hand liggende dingen als smakkende geluiden en paspoppen.
Paniekstoornis: dit is een hele speciale fobie. Het is namelijk de angst om een paniekaanval te krijgen. Tijdens een paniekaanval voelt het alsof je hele lichaam ineens in staat van paraatheid wordt gebracht. Veel mensen zijn bang dat ze dan een hartaanval krijgen en proberen situaties uit de weg te gaan. Zo kan zich ook pleinvrees ontwikkelen.
Gegeneraliseerde angststoornis: dit wordt ook wel een piekerstoornis genoemd. Deze mensen zijn vaak bang voor allerlei negatieve dingen die hen kunnen overkomen en piekeren daar constant over in een poging om het onder controle te krijgen.
Behandeling van angst
Er zijn twee dingen belangrijk bij het behandelen van angst:
Overtuigingen: uiteindelijk wordt je angst veroorzaakt doordat je verkeerde overtuigingen hebt. Mensen met een angst voor hoogten schatten de kans dat ze zullen vallen bijvoorbeeld verkeerd in. En mensen met een piekerstoornis denken dat hun piekeren helpt om gevaar te voorkomen. Met behulp van een psycholoog kun je werken aan nieuwe overtuigingen.
Gedrag: nieuwe overtuigingen moeten uiteindelijk leiden tot nieuw gedrag. Je kunt wel denken dat je anders denkt over spinnen, maar als dat er niet voor zorgt dat je anders met spinnen om kunt gaan heeft het allemaal niet zoveel nut. Een psycholoog zet je daarom niet alleen aan om anders te denken, maar ook om je anders te gedragen. Dat betekend meestal dat je juist moet doen waar je bang voor bent om te ontdekken dat het eigenlijk helemaal niet zo eng is.