De Bitcoin is sinds 2009 in opkomst als betaalmiddel. Maar de opkomst gaat langzaam. Bitcoins moeten namelijk eerst geproduceerd worden, en dat gaat digitaal door vrijwilligers die de rekenkracht van hun computer beschikbaar stellen. De waarde van de Bitcoin is afhankelijk van vraag en aanbod. Doordat de productie traag gaat is er meestal meer vraag dan aanbod. De waarde is dus meestal stijgende.
Het koersverloop van de Bitcoin is zeer grillig, van 2009-2012 gebeurde er bijna niets, in 2013 was er opeens een zeer sterke koersstijging. Dat had tot gevolg dat nog meer mensen de Bitcoin wilden en deze voor een hoge prijs kochten. Na een koersval van 50% verloren veel mensen echter geld.
Zijn Bitcoins veilig?
Ja. Doordat de betalingen direct tussen twee computers plaatsvindt en er geen tussenpartijen zijn, is de Bitcoin een veilig betaalmiddel. Hoewel elk digitaal systeem gehacked kan worden is dit door de opzet van de Bitcoin zeer moeilijk.
Voordelen van de Bitcoin:
- een goedkope manier van betalen, geen banken, geen transactiekosten,
- zeer snel, wereldwijd. Na bevestiging van de betaling krijgt de ontvanger direct de bevestiging,
- anoniem. Niet zo anoniem als contant geld, maar gebruikers zijn wel lastig te achterhalen.
Nadelen van de Bitcoin:
- door grotere populariteit en trage aanmaak zal de waarde stijgen. Verzamelen is dus zeer lucratief, uitgeven minder,
- als het systeem wordt gehacked kan de waarde ineens flink dalen en krijg je niets vergoed zoals bij spaargeld op de reguliere bank,
- voor leken een onbekend, ondoorzichtig systeem waardoor een wereldwijde doorbraak lastig is.
Het gebruik van de Bitcoin neemt heel langzaam toe. Er zijn steeds meer acceptanten zoals webshops waarbij de Bitcoin als betaalmiddel gebruikt kan worden. Ook in een deel van de Nederlandse horeca wordt de Bitcoin geaccepteerd. De term betaalmiddel is overigens discutabel, volgens een uitspraak van de rechtbank is het, net als goud en zilver, een ruilmiddel.