Connect with us

Elektronica

Wat zijn SD kaarten?

sd kaarten

Je leest het wel eens: SD kaarten. Maar… Wat zijn SD kaarten nou eigenlijk? Een SD kaart is een geheugenkaart waar je data op kunt opslaan. Een SD kaart is vergelijkbaar met een USB stick. Het verschil zit hem in het formaat. Een USB stick past namelijk niet echt lekker in een camera… Verder is de SD kaart erg vergelijkbaar met de USB stick. Beide hebben een bepaalde opslagcapaciteit, een bepaalde schrijfsnelheid en een bepaalde leessnelheid. Dat zijn eigenlijk de 3 kenmerken waar je naar moet kijken als het gaat om een geheugenkaart.

Opslagcapaciteit

De opslagcapaciteit is de hoeveelheid ‘ruimte’ die er op een SD geheugenkaart zit. De opslagcapaciteit van een SD kaart wordt uitgedrukt in GB, 1000 MB = 1 GB. Een muziekbestand is vaak tussen de 2MB en 6MB, een foto vaak tussen de 3MB en 5MB (gemaakt met een normale camera). Op een SD kaart van 16GB passen dus zo’n 3200 foto’s van 5MB. Helaas is het zo dat de opslagcapaciteit altijd lager is dan wordt beschreven: een SD kaart met 16GB aan opslagcapaciteit heeft ongeveer 15GB voor jou.

Schrijfsnelheid

De schrijfsnelheid is de snelheid waarmee er bestanden kunnen worden geschreven. Bij het maken van een foto met een camera wordt de foto naar de SD kaart gestuurd en daar op ‘geschreven’. Als de schrijfsnelheid 5MB/s is zal het dus 1 seconde duren voordat een foto van 5MB op de SD kaart staat. De tijd gaat in zodra je de foto hebt gemaakt, waardoor je dus nauwelijks iets merkt. Maar, zodra je meerdere foto’s in een seconde wilt maken kan je een korte tijd ‘black screen’ krijgen, je camera moet dan eerst alles verwerken en op de SD kaart schrijven.

Leessnelheid

Zodra de foto op de SD kaart staat en je wilt hem bekijken vanaf je camera, treedt de leessnelheid in werking. Stel de foto is 5MB en de leessnelheid ook, dan duurt het 1 seconde om de foto te laden. Als je 10 foto’s hebt (= 50MB) zal het dus 10 seconden duren voordat ze allemaal geladen zijn, maar zodra de ene foto geladen is kun je de andere foto ook al laden.

Advertisement