Connect with us

Elektronica

Waarom GPS gratis is

Iedereen die gebruikt maakt van navigatie maakt gebruik van GPS. Via je telefoon of navigatiesysteem wordt er verbinding gelegd met één van de 24 GPS satellieten die jouw locatie op de aardbol vaststelt. Een fantastisch systeem. Misschien heb je het je weleens afgevraagd, maar enig idee waarom het gebruik ervan gratis is? Je zou toch zeggen dat bijvoorbeeld het onderhoud van deze satellieten moet worden betaald. Ook maak je met GPS geen gebruik van data.
De reden dat het gratis is hebben we te danken aan de Amerikaanse belastingbetaler. De bouw van het systeem kostte meer dan 10 miljard dollar, maar werd in de jaren ’70 puur voor militaire doeleinden gebruikt. Maar alles veranderde toen er 1983 een Koreaanse Boeing 747 vanuit Alaska naar Seoul vloog. Althans, dat was de bedoeling. Het vliegtuig is nooit op zijn bestemming aangekomen. Via de R20, één van de drukste luchtsnelwegen ter wereld, zette het vliegtuig koers richting Seoul. Maar doordat het navigatiesysteem van het vliegtuig niet goed ingesteld stond week het toestel steeds verder van de route af. Op een gegeven moment zelfs zo ver dat het in het Russische luchtruim belandde. Foute boel, een Russische gevechtsvliegtuigpiloot zag het toestel aan voor een omgebouwd Amerikaans spionagevliegtuig en schoot het uit de lucht. Alle 246 passagiers (waaronder een Amerikaanse senator) en 23 bemanningsleden overleefden het niet.
Deze ramp had voorkomen kunnen worden als de Boeing over goede gps beschikt had. Ronald Reagan, de toenmalige president van de VS, besloot dat de hele wereld toegang zou moeten krijgen tot de gps-satellieten. Niet alleen voor de luchtvaart was dit een grote vooruitgang, ook de wetenschap en industrie hebben er enorme baat bij gehad. En wat te denken van de toepassing van Gps trackers op vrachtwagens. Een transportbedrijf kan met een dergelijk voertuigvolgsysteem heel nauwkeurig inschatten hoe laat de lading wordt afgeleverd.

Advertisement