Je kent het wel. Heel de dag gewerkt of naar school geweest en ’s avonds helemaal klaar om te gaan. Lekker sporten en het liefst zo snel mogelijk! Helemaal kapot gaan en daarna direct op de bank ploffen en bijkomen. Echter is het zeer belangrijk om een goede warming-up te doen en af te sluiten met een goede cooling down. Dit voorkomt namelijk veel sportblessures, wat een afspraak bij de fysiotherapeut kan voorkomen.
Warming-up
Waarom is een warming-up nodig? In feite is je lichaam er niet op voorbereid om direct tot complete inspanning over te gaan. Een warming-up dient er dan ook voor dat je je lichaam klaarstoomt voor een grotere inspanning. Wanneer je dit niet doet, zal je lichaam een schrikreactie krijgen en kunnen eenvoudig sportblessures ontstaan. Een goede warming-up duurt 5-7 minuten en bestaat uit een flinke looppas, fietsen, touwtje springen of iets anders. Nadat je je spieren warm hebt gemaakt, rek je ook de spieren die je het meest gaat gebruiken. Zo zal een hockeyer dus andere spieren rekken dan bijvoorbeeld een wielrenner. Helemaal klaar om te gaan voor de volle inspanning!
Cooling Down
Na het sporten is het van belang dat je ook een goede cooling down doet. Dit is het tegenovergestelde van een warming-up en zorgt ervoor dat de inspanning langzaam afgebouwd wordt. Dit is nodig zodat je spieren de tijd krijgen de afvalstoffen te verwerken. Wanneer je dit niet doet, is het gevolg dat je stramme, vermoeide spieren zult krijgen en dus spierpijn zult ondervinden. Een goede cooling down duurt 10 minuten en bestaat uit bijvoorbeeld rustig fietsen of hardlopen.
Je zult uiteindelijk merken dat wanneer je altijd een warming-up en cooling down doet, je spieren minder snel vermoeid zullen raken, waardoor je beter een trainingsschema aan kunt houden. Daarnaast zal je minder blessures krijgen en scheelt het je weer een bezoek aan de fysiotherapeut.