De geschiedenis van Vaderdag

Op 19 juli 2010 riep de gouverneur van Washington de eerste “Vaderdag” uit. Echter pas 58 jaar later, in 1972, werd de dag een officiële feestdag in de Verenigde Staten.

De campagne om Vaderdag tot een nationale feestdag te maken stuitte niet op evenveel enthousiasme als de oprichting van Moederdag. Vaders roepen blijkbaar niet dezelfde emoties op als moeders. Op 5 juli 1908 sponsorde een kerk in Virginia het eerste evenement ooit vóór vaders ter nagedachtenis van vaders die omgekomen waren bij explosies in de Fairmont Cole Company mijnen, echter dat bleef bij een eenmalig evenement en haalde het nooit tot nationale feestdag.

Het jaar daarna, probeerde Sonora Smart Dodd, een vrouw uit Spokane Washington die opgevoed was door een weduwnaar, om een officiële equivalent van Moederdag te organiseren voor Vaders. Ze ging naar lokale kerken, de YMCA, winkeliers en overheidsambtenaren om steun voor het idee te krijgen, en ze was succesvol: Washington vierde als eerste Vaderdag op 19 juli 1910. In de loop der jaren breidde de feestdag uit. In 1916 eerde president Wilson Vaderdag door telegraaf signalen te sturen naar Spokane voor het uitrollen van de vlag aldaar. In 1924 droeg president Calvin Coolidge de deelstaat regeringen op om Vaderdag in acht te nemen.

Eén nationale feestdag voor vaders en moeders

Tijdens de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw, was er een beweging die er voor pleitte om Vaderdag en Moederdag tot één nationale feestdag te maken, een zogeheten ‘Ouderdag’. Ieder jaar verzamelden er zich mensen, die “pro-ouderdag” waren, in New York’s Central Park om een statement te maken. Activist en radiomaker Robert Spere stelde: “Ouders zouden gezamenlijk geliefd en gerespecteerd moeten worden”.

Cadeaus en Vaderdag

Paradoxaal was echter dat de Grote Depressie een einde maakte aan de inspanning om deze feestdagen te combineren en dé-commercialiseren. Winkeliers en adverteerders die worstelden om te overleven in het economische klimaat van die tijd, verdubbelden hun inspanningen om Vaderdag tot een soort van “tweede kerst” te maken voor mannen, door producten als dassen, mutsen, sokken, pijpen, tabak, golfclubs, sportartikelen en wenskaarten te promoten. Toen de 2e Wereldoorlog begon, kwamen adverteerders met het idee dat Vaderdag een manier was om de Amerikaanse troepen te steunen. Tegen het einde van de oorlog was Vaderdag dan geen nationale feestdag, maar het was wel een nationaal instituut geworden.

Vandaag de dag

Tegenwoordig wordt Vaderdag in verschillende landen over de gehele wereld gevierd. In Nederland wordt Vaderdag sinds 1937 traditioneel op de derde zondag van juni gevierd. Op deze dag worden krijgen Vaders op Vaderdag cadeaus en worden ze in de watten gelegd met een lekker ontbijt en eten.