Gemiddelde levensduur van zonnepanelen

Er zijn veel verschillende soorten zonnepanelen. Deze hebben verschillende kwaliteitsmerken en daarnaast zijn er helaas veel zonnepanelen op de markt die van slechte kwaliteit zijn. De reden hiervoor is dat er veel cowboys op de markt zijn die zonnepanelen niet verkopen om de consument te helpen echter om hun eigen zakken te vullen. Dit gebeurde vaker dan gehoopt en hierdoor zijn er veel mensen die zonnepanelen hebben van slechte kwaliteit. Hierdoor is de gemiddelde levensduur van zonnepanelen erg laag en hierdoor is de zonnepanelen terugverdientijd langer dan vijf jaar.

Echter de meeste zonnepanelen hebben tegenwoordig een levensduur van ongeveer 25 tot 30 jaar. Dit betekent niet dat na 25 tot 30 jaar de zonnepanelen geen energie meer opwekken. Deze levensduur betekent dat na 25 jaar de zonnepanelen niet meer 100% van de energie opwekken. Gemiddeld genomen wekken zonnepanelen na 25 tot 30 jaar nog 80% energie op. Hierdoor zijn de zonnepanelen zeker nog effectief alleen niet meer effectief genoeg.

Nu zijn er veel consumenten die zich afvragen wat er met zonnepanelen gebeurt die na 25 jaar nog werken. Helaas is dit onmogelijk om met zekerheid te zeggen. Er zijn tegenwoordig zoveel nieuwe zonnepanelen op de markt dat de ontwikkelingen niet meer bij te houden zijn. De nieuwe methode van zonne-energie opwekken genaamd PhotoVoltaic (pV) is relatief nieuw. Daardoor zijn de meeste zonnepanelen die geplaatst zijn met pV nog maar ongeveer 10 jaar oud. De meeste zijn zelfs jonger dan 10 jaar. Echter er is genoeg reden om enthousiast te zijn over de levensduur van zonnepanelen. De reden hiervoor is dat er meerdere bewijzen zijn dat zonnepanelen erg lang blijven functioneren.
Waaronder dat Kyocera een rapport heeft vrijgegeven waarin staat dat verscheidene zonnepaneel-installaties nog steeds energie opwekken en effectief functioneren. Deze installatie is al bijna 30 jaar oud.

De technologie van zonnepanelen is in de laatste jaren erg vooruit gegaan. De zonnepanelen die tegenwoordig gemaakt worden zijn erg robuust en betrouwbaar. De gemiddelde levensduur van 20 jaar die veel bedrijven gebruiken als een methode om winst en kosten te berekenen is erg achterhaalt. Dit betekent in feite voor de consument dat deze meer geld zal besparen. Het is tegenwoordig niet meer ondenkbaar dat zonnepanelen die nu worden geplaatst na 30 tot 40 jaar nog effectief en rendabel energie leveren aan huizen.  Hierbij moet echter wel gezegd worden dat na elke 5 tot 10 jaar nieuwe batterijen en wisselrichters geplaatst moeten worden.

Als u zelf de levensduur van uw zonnepanelen wilt verhogen kunt u de volgende tips volgen:

* zorg ervoor dat er geen schade aangericht wordt aan uw zonnepanelen. Dit betekent dat de zonnepanelen moeten worden geinstalleerd op een goede locatie maar dat er op deze locatie geen kans moet zijn dat er takken of bladeren door de wind naartoe worden geblazen. Als dit wel het geval is kan het voorkomen dat er krassen op uw zonnepanelen worden gemaakt. Hoe meer krassen er op uw zonnepanelen komen hoe minder stroom deze opwekken.

* De zonnepanelen moeten regelmatig worden schoongemaakt. Als dit niet het geval is zal er stof verzameld worden op de zonnepanelen en dit blokkeert de zon waardoor er minder energie wordt opgewekt. Als u uw zonnepanelen wilt schoonmaken kunt u het beste vragen aan uw installateur hoe de zonnepanelen het beste schoongemaakt kunnen worden. Over het algemeen is het aan te raden om de zonnepanelen op een laat moment in de dag schoon te maken. Als er veel zon op de zonnepanelen geschijnt heeft zijn deze erg warm. Dit is gevaarlijk en daardoor niet aan te raden. Het is beter om vroeg in de ochtend of laat in de middag de zonnepanelen schoon te maken. U kunt ook kijken of alleen water spuiten afdoende is om de zonnepanelen schoon te maken.  Als dit niet het geval is kunt u met een speciale doek de zonnepanelen schoonmaken.

* Zorg ervoor dat de zonnepanelen zo weinig mogelijk in de wind staan. Probeer een locatie te vinden voor de zonnepanelen die niet teveel worden blootgesteld aan de natuur. Hierdoor blijven de zonnepanelen ook langer functioneel.

Als u meer advies wilt over de installatie van uw zonnepanelen of u heeft nog andere vragen dan kunt u altijd contact opnemen met ILUMEN. Wij helpen u graag en geven u zonder problemen vrijblijvend professioneel advies.

Voor meer info over zonnepanelen terugverdientijd berekenen u kunt ons ook bezoeken.